Pierś z kurczaka z warzywami
Dawno mnie tu nie było , z różnych powodów , między innymi jednym z powodów to że byłam pochłonięta nowym projektem , który wyciska ze mnie wszystkie soki , ale wierzę że warto jest i warto będzie . A wracając do jedzenia to dziś zapraszam na szybką i smaczną pieczoną pierś z kurczaka , danie jedno garnkowe to dla tych co lubią szybko sprawnie i do rzeczy , do takiego mięsa można dodać wszystko na co się ma ochotę , od ziemniaków po buraki i można tak wymieniać , więc w takim razie zapraszam na przepis .
Składniki
Warzywa można dodać według uznania , ilość dowolna .
2 podwójne piersi z kurczaka
marchewka
marchewka
brokuły
fasolka zielona
cukinia
papryka czerwona
papryka słodka w proszku
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
Wykonanie
Pierś z kurczaka myjemy a następnie osuszamy, pierś z kurczaka kroje na plastry i dodajemy nasze przyprawy oraz pokrojoną w plastry cebulę i odstawiamy na godzinę do lodówki .
Między czasie nasze warzywa wykładam do naczynia żaroodpornego , dodaję posiekany czosnek i naszą pierś z kurczaka , przykrywam naczynie i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 2 godzin , 160 stopni .
Mięso pieczone wolniej jest zdecydowanie bardziej soczyste a nie jak podeszwa .
Kiedy już nasza pierś z kurczaka jest gotowa to śmiało możemy siadać do jedzenia , a takie danie można podać z ryżem , czy ziemniakami , ale ja także uwielbiam na zimno jako zamiennik wędliny .
Smacznego
Komentarze