Pierś z kurczaka z warzywami



        Dawno mnie tu nie było , z różnych powodów , między innymi jednym z powodów to że byłam pochłonięta nowym projektem , który wyciska ze mnie wszystkie soki , ale wierzę  że warto jest i warto będzie .  A wracając do jedzenia to dziś zapraszam na szybką i smaczną pieczoną pierś z kurczaka , danie jedno garnkowe to dla tych co lubią szybko sprawnie i do rzeczy , do takiego mięsa można dodać wszystko na co się ma ochotę , od ziemniaków po buraki i można tak wymieniać , więc w takim razie zapraszam na przepis .

Składniki 
 
Warzywa można dodać według uznania , ilość dowolna .

2 podwójne piersi z kurczaka 
marchewka 
brokuły 
fasolka zielona 
cukinia 
papryka czerwona 
papryka słodka w proszku 
sól 
pieprz 
2 ząbki czosnku 
2 duże cebule 

Wykonanie 


Pierś z kurczaka myjemy a następnie osuszamy, pierś z kurczaka kroje na plastry i dodajemy nasze przyprawy oraz  pokrojoną w plastry cebulę i odstawiamy na godzinę do lodówki . 
Między czasie nasze warzywa wykładam do naczynia żaroodpornego , dodaję posiekany czosnek i naszą pierś z kurczaka , przykrywam naczynie i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 2 godzin , 160 stopni . 
Mięso pieczone wolniej jest zdecydowanie bardziej soczyste a nie jak podeszwa . 

Kiedy już nasza pierś z kurczaka jest gotowa to śmiało możemy siadać do jedzenia , a takie danie można podać z ryżem , czy ziemniakami , ale ja także uwielbiam na zimno jako zamiennik wędliny .

                                                                                                      Smacznego 

 
 


Komentarze

Popularne posty