niedziela, 17 lipca 2016

Kopytka z jogurtem greckim

  

  A tu zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , przedstawiam kopytka z jogurtem greckim , smakują naprawdę super . 
 Kopytka to troszkę pracochłonne zajęcie , ale ja kopytka robię zawsze wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu , nigdy ich nie wyrzucam , tylko wykorzystuje je właśnie na kopytka , i wtedy jak ziemniaki mam już ugotowane i wystudzone to praca idzie szybko i sprawnie . Ja na zdjęciu proponuję ze śmietaną bez laktozy  i sosem malinowym i cynamonem , ale dodatki jak najbardziej według uznania  .

Składniki 

3 duże ziemniaki ugotowane 
1 jajko 
2 łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli 
1 szklanka mąki 

Wykonanie 

Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane i wystudzone to zabieramy się do wyrabiania ciasta . Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy mąkę , jajka , jogurt grecki , oraz szczyptę soli , i wszystko bardzo dokładnie zagniatamy ciasto z masy ziemniaczanej , jeżeli mamy ciasto za rzadkie to dodajemy mąkę.
 Jak już mamy zagniecione ciasto na kopytka , posypujemy stolnicę mąką i odcinamy kawałek i rolujemy na długi kawałek i odcinamy małe kawałki koło 2 cm . W garnku gotujemy wodę i kiedy woda zaczyna się gotować , wkładamy nasze kopytka i gotujemy do wypłynięcia , i tak z resztą kopytek aż wszystkie ugotujemy.

 Takie kopytka można podawać ze śmietaną czy jogurtem naturalnym i cynamonem , bądź podsmażyć i także smakują bardzo fajnie .

                                                                               Smacznego 
Prześlij komentarz