Surówki i sałatki


Sałatka gyros


Każdy pewnie z nas robił taką sałatkę gyrosa ,każdy z nas robi ją na inny sposób ,a smakuje równie dobrze i pasuje dosłownie do wszystkiego ,imprezy, grille ,rodzinne spotkania i w tym wszystkim sprawdza się  znakomicie. W moim domu często gości na stole i szybko znika z talerza .


 Składniki 

          1 kapusta pekińska 
          1 duża pierś z kurczaka
          1 puszka kukurydzy
          ogórki konserwowe 
          1 duża cebula 
          majonez 
          przyprawa gyros

Wykonanie 

Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę i przesmażam na patelni z odrobiną oleju ,do mięsa dodaje przyprawę gyrosa i przesmażam kilka minut ,następnie dodaje cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem mieszam na patelni i smażę z 5 minut ,kiedy mięso jest już usmażone,odstawiam do wystygnięcia .
Następnie kapustę pekińską szatkuję ,ogórki kroję w kostkę i dodaje kukurydzę ,kiedy mięso już wystygnie dodaję  do kapusty i wszystko razem mieszam ,kiedy składniki się połączą to dodaje majonez ,według uznania i jeszcze raz wszystko razem dokładnie mieszam i gotowe ,wstawiam do lodówki na kilka godzin .

                                                                        Smacznego 


Jogurtowe co nie co 

 Bardzo szybki w przygotowaniu i  zarazem smaczny dodatek do kanapek , ale także fajnie pasuje do grilla czy nawet jako samodzielny posiłek na kolację . Bardzo lubię takie połączenia, warzywa i jogurt , a w tym przypadku jest to jogurt grecki , ostatnio zakochałam się dosłownie w nim i zajadam się nim  każdej postaci,i serdecznie zapraszam do spróbowania takiego połączenia .
 Nasze jogurtowe co nie co, można przechować w lodówce na drugi dzień smaki się jeszcze bardziej połączą i będzie jeszcze lepsze . 


   Składniki 

       6 sztuk rzodkiewki 
       1 średni ogórek zielony 
       1 pęczek natki pietruszki 
       1 duży ząbek czosnku 
        200 ml jogurtu greckiego 
       sól 
       pieprz czarny 
   
   Wykonanie 

 Umyte warzywa , rzodkiewki i ogórek  ścieramy na tarce na grubych oczkach, czosnek ścieramy na drobnych oczkach.Następnie siekamy  natkę pietruszki i dodajemy do startych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania i na końcu dodajemy jogurt grecki i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników i gotowe .
  Super smakuje jako dodatek do kanapek .




Surówęcia z kiszonej kapusty 


Uwielbiam surówki w każdej odsłonie , z każdej kapusty .
      Od jakiegoś czasu chodziła za mną surówka z kapusty kiszonej,pasuje rewelacyjnie do ryby ,wątróbki drobiowej .
  Kiedy robię taka surówkę to zawsze muszę zrobić jej więcej bo super smakuje i bardzo szybko znika .

       Składniki 

             200 dag kapusty kiszonej 
            1 jabłko 
            1 pora ( sama cześć biała) 
            5 łyżeczek oliwy
            sól 
            pieprz czarny 
            duża marchewka 
            1 łyżeczka cukru 

Wykonanie 

 Kapustę wyciskam w rękach z nadmiaru soku , kiedy mam wyciśnięta kapustę kroję ją na desce i wkładam do miski ,następnie   ścieram na drobnych oczkach , marchew , jabłko .
 Porę kroję w kostkę i doprawiam do smaku solą , cukrem i pierzem i dodaje oliwę .Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam na pół godziny do lodówki .

                                                                      Smacznego



 Pomidorki na szybko 

  Pomidor pomidor ach mniam mniam ,uwielbiam pomidory tym bardziej że mamy lato to pomidorków jej pod dostatek ,wiec proponuję bardzo prostą sałatkę do obiadu bądź spotkań przy grillu ,robi się ją dość szybko a smakuje bardzo fajnie i świeżo .

     

     Składniki 

          4 pomidory 
          pęczek szczypioru 
          5 listków bazylii 
          1 ząbek czosnku 
          3 łyżeczki oliwy 
          2 łyżeczki  Balsamico 

  Wykonanie 

Pomidory zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na około 10 minut aby nam się dobrze sparzyły .
Kiedy pomidory się sparzą odlewamy wodę i zalewamy zimną i obieramy pomidory ze skóry ,wycinamy gniazda i kroimy pomidory w kostkę do pomidorów dodajemy czosnek starty na tarce na drobnych oczkach ,posiekany szczypiorek i liście bazylii ,olej oraz balsamico ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym ,wszystko razem mieszam i gotowe .

                                                                        Smacznego 




Surówęcia 

A tu zapraszam na fajną surówkę ,doskonale pasuje do obiadów i nie tylko ,z młodej kapustki z dodatkiem różnych warzyw .
Kompozycie można tworzyć według własnego smaku i upodobań,ale kto jej nie lubi .



Składniki 

        Pół główki młodej kapusty białej
       2 marchewki 
       4 rzodkiewki 
       pół ogórka zielonego 
       3 łyżki oleju 
       pieprz czarny i sol według uznania 
       1 łyżeczka cukru 

Wykonanie 

Kapustę szatkuje ,następnie myję wszystkie warzywa ,na tarcie ścieram na drobnych oczkach ,marchew,ogórka zielnego,rzodkiewkę i dodaje do kapusty ,przyprawiam dodaje olej i wszystko dokładnie łącze ze sobą , i gotowe .

                                                                           Smacznego 




Lodowa sałatka 

A tu zapraszam na fajną sałatkę ,fajnie smakuje do obiadów i nie tylko .Na spotkania rodzinne jak i na grilla pasuje bardzo dobrze ,można ją zrobić w wersji lekkiej z samym jogurtem jak i w wersji z majonezem ,wybór pozostawiam Państwu i zapraszam do zrobienia w domku .



  Składniki 

          1 podwójna pierś z kurczaka 
          1 kapusta lodowa
          2 pomidory 
          1 papryka czerwona 
          1 puszka kukurydzy 
          3 ogórki konserwowe 
          przyprawa do gyrosa 
          1 cebula
          2 łyżki cebuli prażonej 

    Składniki na sos 

         3 łyżki majonezu 
         3 łyżki jogurtu naturalnego
         3 łyżki ketchupy  
                                                
   Wykonanie 

Pierś z kurczaka  kroję w kostkę i przesmażam z przyprawą gyrosem,przyprawę dodaję według uznania , kiedy mięso się usmaży odstawiam do wystudzenia .
Sałatę lodową rozdzieram w dużej wysokiej misce i dodaje pokrojone warzywa w kostkę ,pomidora ,ogórek konserwowy,paprykę ,cebule .
Kiedy mięso nam wystygnie dodaję do sałaty i dodaje resztę składników ,kukurydzę i sos zrobiony z ketchupu,majonezu,jogurtu i wszystko razem dokładnie mieszam i posypuje na wierzch cebulą prażoną i gotowe .Można jeść zaraz po przygotowaniu ,ale także fajnie smakuje jak poleży w lodówce z 2 godzinki .

                                                                              Smacznego 




Surówęcia 3 
   

  Zapraszam do wypróbowania kolejnej odsłony surówki , do obiadu niedzielnego jak znalazł , ale nie tylko .
  Ja taką surówkę lubię sobie podjadać na kolację np , do kanapki czy beż dodatków , fajnie też smakuje z grzankami , ale to już według uznania .

Składniki   ( dla 3 osób )

      1 mała kapustka lodowa 
      1 duży pomidor
      pół ogórka zielonego 
      1 ogórek małosolny , bądź kiszony 
      2 łyżki jogurtu greckiego 
      sól 
      pieprz czarny
      1 mała cebula  

Wykonanie 

Kapustę szatkujemy bardzo cienko , pomidora i cebulę  kroję w drobną kostkę ,ogórka zielonego kroję w połówki ,a ogórka małosolnego ścieram na tarce o grubych oczkach , kiedy mamy wszystkie warzywa już pokrojone , dodaję sól , pieprz i jogurt grecki i wszystko dokładnie mieszam aby składniki nam się dobrze połączyły , można wstawić do lodówki na godzinkę jeżeli lubi się schłodzoną , a jeżeli nie to można od razu podawać do obiadu .


                                                                          Smacznego 

Komentarze

Popularne posty