Surówki i sałatki
Sałatka gyros
Każdy pewnie z nas robił taką sałatkę gyrosa ,każdy z nas robi ją na inny sposób ,a smakuje równie dobrze i pasuje dosłownie do wszystkiego ,imprezy, grille ,rodzinne spotkania i w tym wszystkim sprawdza się znakomicie. W moim domu często gości na stole i szybko znika z talerza .
Składniki
1 kapusta pekińska
1 duża pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
ogórki konserwowe
1 duża cebula
majonez
przyprawa gyros
Wykonanie
Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę i przesmażam na patelni z odrobiną oleju ,do mięsa dodaje przyprawę gyrosa i przesmażam kilka minut ,następnie dodaje cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem mieszam na patelni i smażę z 5 minut ,kiedy mięso jest już usmażone,odstawiam do wystygnięcia .
Następnie kapustę pekińską szatkuję ,ogórki kroję w kostkę i dodaje kukurydzę ,kiedy mięso już wystygnie dodaję do kapusty i wszystko razem mieszam ,kiedy składniki się połączą to dodaje majonez ,według uznania i jeszcze raz wszystko razem dokładnie mieszam i gotowe ,wstawiam do lodówki na kilka godzin .
Smacznego
Jogurtowe co nie co
Bardzo szybki w przygotowaniu i zarazem smaczny dodatek do kanapek , ale także fajnie pasuje do grilla czy nawet jako samodzielny posiłek na kolację . Bardzo lubię takie połączenia, warzywa i jogurt , a w tym przypadku jest to jogurt grecki , ostatnio zakochałam się dosłownie w nim i zajadam się nim każdej postaci,i serdecznie zapraszam do spróbowania takiego połączenia .
Nasze jogurtowe co nie co, można przechować w lodówce na drugi dzień smaki się jeszcze bardziej połączą i będzie jeszcze lepsze . Składniki
6 sztuk rzodkiewki
1 średni ogórek zielony
1 pęczek natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
200 ml jogurtu greckiego
sól
pieprz czarny
Wykonanie
Umyte warzywa , rzodkiewki i ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, czosnek ścieramy na drobnych oczkach.Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy do startych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania i na końcu dodajemy jogurt grecki i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników i gotowe .
Super smakuje jako dodatek do kanapek .
Surówęcia z kiszonej kapusty
Uwielbiam surówki w każdej odsłonie , z każdej kapusty .
Od jakiegoś czasu chodziła za mną surówka z kapusty kiszonej,pasuje rewelacyjnie do ryby ,wątróbki drobiowej .Kiedy robię taka surówkę to zawsze muszę zrobić jej więcej bo super smakuje i bardzo szybko znika .
Składniki
200 dag kapusty kiszonej
1 jabłko
1 pora ( sama cześć biała)
5 łyżeczek oliwy
sól
pieprz czarny
duża marchewka
1 łyżeczka cukru
Wykonanie
Kapustę wyciskam w rękach z nadmiaru soku , kiedy mam wyciśnięta kapustę kroję ją na desce i wkładam do miski ,następnie ścieram na drobnych oczkach , marchew , jabłko .
Porę kroję w kostkę i doprawiam do smaku solą , cukrem i pierzem i dodaje oliwę .Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam na pół godziny do lodówki .
Smacznego
Pomidorki na szybko
Pomidor pomidor ach mniam mniam ,uwielbiam pomidory tym bardziej że mamy lato to pomidorków jej pod dostatek ,wiec proponuję bardzo prostą sałatkę do obiadu bądź spotkań przy grillu ,robi się ją dość szybko a smakuje bardzo fajnie i świeżo .
Składniki
4 pomidory
pęczek szczypioru
5 listków bazylii
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki Balsamico
Wykonanie
Pomidory zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na około 10 minut aby nam się dobrze sparzyły .
Kiedy pomidory się sparzą odlewamy wodę i zalewamy zimną i obieramy pomidory ze skóry ,wycinamy gniazda i kroimy pomidory w kostkę do pomidorów dodajemy czosnek starty na tarce na drobnych oczkach ,posiekany szczypiorek i liście bazylii ,olej oraz balsamico ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym ,wszystko razem mieszam i gotowe .
Smacznego
Surówęcia
A tu zapraszam na fajną surówkę ,doskonale pasuje do obiadów i nie tylko ,z młodej kapustki z dodatkiem różnych warzyw .
Kompozycie można tworzyć według własnego smaku i upodobań,ale kto jej nie lubi .Składniki
Pół główki młodej kapusty białej
2 marchewki
4 rzodkiewki
pół ogórka zielonego
3 łyżki oleju
pieprz czarny i sol według uznania
1 łyżeczka cukru
Wykonanie
Kapustę szatkuje ,następnie myję wszystkie warzywa ,na tarcie ścieram na drobnych oczkach ,marchew,ogórka zielnego,rzodkiewkę i dodaje do kapusty ,przyprawiam dodaje olej i wszystko dokładnie łącze ze sobą , i gotowe .
Smacznego
Lodowa sałatka
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
1 kapusta lodowa
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe
przyprawa do gyrosa
1 cebula
2 łyżki cebuli prażonej
Składniki na sos
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki ketchupy
Wykonanie
Pierś z kurczaka kroję w kostkę i przesmażam z przyprawą gyrosem,przyprawę dodaję według uznania , kiedy mięso się usmaży odstawiam do wystudzenia .
Sałatę lodową rozdzieram w dużej wysokiej misce i dodaje pokrojone warzywa w kostkę ,pomidora ,ogórek konserwowy,paprykę ,cebule .
Kiedy mięso nam wystygnie dodaję do sałaty i dodaje resztę składników ,kukurydzę i sos zrobiony z ketchupu,majonezu,jogurtu i wszystko razem dokładnie mieszam i posypuje na wierzch cebulą prażoną i gotowe .Można jeść zaraz po przygotowaniu ,ale także fajnie smakuje jak poleży w lodówce z 2 godzinki .
Smacznego
Surówęcia 3
Zapraszam do wypróbowania kolejnej odsłony surówki , do obiadu niedzielnego jak znalazł , ale nie tylko .
Ja taką surówkę lubię sobie podjadać na kolację np , do kanapki czy beż dodatków , fajnie też smakuje z grzankami , ale to już według uznania .
Składniki ( dla 3 osób )
1 mała kapustka lodowa
1 duży pomidor
pół ogórka zielonego
1 ogórek małosolny , bądź kiszony
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz czarny
1 mała cebula
Wykonanie
Kapustę szatkujemy bardzo cienko , pomidora i cebulę kroję w drobną kostkę ,ogórka zielonego kroję w połówki ,a ogórka małosolnego ścieram na tarce o grubych oczkach , kiedy mamy wszystkie warzywa już pokrojone , dodaję sól , pieprz i jogurt grecki i wszystko dokładnie mieszam aby składniki nam się dobrze połączyły , można wstawić do lodówki na godzinkę jeżeli lubi się schłodzoną , a jeżeli nie to można od razu podawać do obiadu .
Smacznego
Komentarze