Torty i ciasta


Śmietanowiec 
     
 Zapraszam na bardzo fajne ciacho na spotkania rodzinne i nie tylko . Długo myślałam co by robić za ciacho na weekend , i wypadło na śmietanowca , bardzo fajne ciasto , ma dużo swoich zwolenników , ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków . Ciasto nie jest zbyt słodkie, a dla tych co lubią bardziej słodkie ciasto można polać sosem malinowym bądź toffi i także smakuje super .

Składniki          ( składniki są na tortownicę 32 cm ) 

1 litr śmietany 30% 
1 kubeczek serka mascarpone 
2 czekolady białe
3 łyżeczki żelatyny 
1 duża paczka herbatników zbożowych 
pół kostki masła 
1 łyżeczkę zapachu śmietankowego 
pół szklanki mleka sojowego waniliowego 


Wykonanie 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia , następnie w garnku rozpuszczam czekoladę z mlekiem sojowym waniliowym , i odstawiam do wystudzenia .
 Kiedy żelatyna i czekolada stygnie , ubijamy śmietanę na sztywno, kiedy śmietanę mamy ubitą dodajemy serek mascarpone ,zapach śmietankowy i  dokładnie mieszamy , a kiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową gotową to odstawiamy ją i przygotowujemy herbatniki .
Herbatniki bardzo dobrze rozgniatam i dodaje pół kostki masła i wszystko razem mieszam , kiedy mamy połączone masło z herbatnikami to wykładam spód i boki tortownicy masą z herbatników , jak już mamy wyłożoną tortownicę masą z herbatników to wylewam całą masę śmietanowa do tortownicy i zdobię owocami , ja miałam akurat banany , ale to jest według uznania , i wstawiam do lodówki na kilka godzin , bądź na noc .

                                                                                  Smacznego 

 Poniżej umieściłam kilka zdjęć podania ciasta :) 


Rolada śmietankowa 

  Staram się aby w każdy  weekend zrobić  ciacho dla mojej rodzinny, i przed zbliżającym się weekendem myślałam jakie ciacho upiec i trafiło tym razem na roladę śmietankową i powiem był to strzał w dziesiątkę ,rozeszła się w szybkim tempie ,zapraszam do wypróbowania tego oto przepisu ,smakuje super .


   Składniki na ciasto 

        6 jajek
        6 łyżek gorącej wody 
       180 g cukru 
       100 g mąki 
       szczypta soli 

 Wykonanie 

Żółtka oddzielamy od białek ,posypujemy cukrem i dodajemy 
  6 łyżek gorącej wody .Miksujemy na krem .
 Przesiewamy małymi porcjami mąkę ,delikatnie mieszamy łyżką .
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodaje do ciasta .
Całości wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy całości za pomocą łyżki .

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na samym środku piekarnika ,zaraz po upieczeniu  przekładamy na wcześniej posypaną ścierkę cukrem pudrem i rolujemy , i zostawiamy do przestudzenia .

Składniki na masę 

     250 ml śmietany 30 % 
     1 serek mascarpone 
     2 tabliczki czekolady mlecznej 

Wykonanie 

Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam .
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie ciasto a resztę dodaje do masy śmietanowej i wykładam na ciasto na które wcześniej wysmarowałam czekoladą i zwijam delikatnie ,zdobię np. czekoladą ,zdobienie według uznania ,wstawiam na kilka godzin do lodówki . 

                                                                              Smacznego 





Galaretkowiec


   
 A tu ciacho na upalne dni ,ciacho takie dla tych co nie przepadają za bardzo słodkimi tortami czy ciastami ,ciasto to jest kwaskowe i chłodzi ,doskonale pasuje na spotkania rodzinne i nie tylko ,można podawać z odrobiną bitej śmietany czy z lodami śmietankowymi ,każdy znajdzie coś dla siebie .Ciasto super smakuje ,a na gorące dni jest po prostu boskie .

  




    Składniki        Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm 

        4 galaretki truskawkowe 
        1 duża paczka biszkoptów
        0,5 truskawek 
        200 ml śmietany 30 procent 
        1 kubeczek serka mascarpone 
        barwnik jadalny Pink 
        cukier puder 

Wykonanie 

 2 torebki galaretek rozpuszczam w 500 ml wrzątku i dokładnie mieszam i odstawiam aż galaretka wystygnie ,kiedy galaretka już będzie wystudzona wykładam na tortownicę  z rynienką tak aby galaretka nie przeleciała przez tortownicę i wkładam do lodówki aby galaretka się stężała .
Kiedy galaretka tężeje w lodówce ,zaczynam ubijać śmietanę na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie ubita dokładam serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszam dodają cukier puder według uznania .Jak już masę mam gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik jadalny i mieszam , drugą część zostawiam białą  i gotowe .

Sprawdzam w lodówce czy galaretka się zastygła jeżeli tak to wykładam różową masę  na to wykładam białą masę śmietanową i na tą wykładam biszkopty  i wstawiam do lodówki na około 2 godzin .

Kiedy ciasto jest w lodówce biorę ostatnie dwie galaretki rozpuszczam w 500 ml wody i pozostawiam do wystygnięcia ,kiedy już śmietana w cieście się ładnie zetnie wylewam wystudzoną galaretkę i zdobię truskawkami i gotowe ,wstawiam na całą noc do lodówki .

                                                                                   Smacznego 
  
Jeżeli nie mamy tortownicy z brzegiem tak aby galaretka nie wylała się ,to można folią aluminiową bardzo dokładnie owinąć tortownice . 



Truskawkowy raj 


A tu zapraszam na pyszny tor ,  uwielbiam eksperymentować i z pasją uczyć się czegoś nowego i ćwiczyć swoją cierpliwość której czasem nie mam kompletnie ,to jest tort śmietankowy z dodatkami serka mascarpone .Ten oto tort został zrobiony na zamówienie więc nie mogłam przekroić go i zerknąć jak wygląda w środku ,ale wiem że smakował wszystkim gościom i z tego jestem bardzo zadowolona i mam siłę do uczenia się jeszcze więcej .


  Składniki 

          500 ml śmietany 30% 
          2 białe czekolady 
          2 kubeczki mascarpone 
         Spody do tortów kakaowe 
         tryskawki do ozdobienia 
         2 łyżeczki kawy 
        10 dag orzechów włoskich 
        brokat jadalny 

Wykonanie 

Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i odstawiam do wystygnięcia ,następnie śmietanę ubijam na sztywno i dodaje serki mascarpone ,orzechy włoskie posiekane ,kiedy czekolada wystygnie delikatnie wlewam do masy śmietanowej i dokładnie mieszam .
Spody nasączam kawą i nakładam ubitą wcześniej śmietanę z orzechami ,po przełożeniu śmietana ,cały tort  smaruje na wierzchu i boki pozostałą śmietaną i  zdobię truskawkami i brokatem jadalnym i gotowe, odstawiam tort na kilka godzin do lodówki .

                                                                                 Smacznego 











Kokosowy przekładaniec


   Ciacho bez pieczenia ,kiedyś swego czasu nie przepadałam za pieczeniem ciast wiec wymyślałam ciasta bez pieczenia i oto jedno z nich ,jest fajnie słodkie dla tych to uwielbiają dość słodkie ciasta do kawy ,na spotkania w gronie rodzinnym i nie tylko .



  Składniki 

      800 ml śmietany 30%
      1 duża  paczka herbatników maślanych 
      200 ml mascarpone 
      6 sztuk batonów bounty 
      pól szklanki mleka 

Wykonanie 

Batony rozpuszczam z mlekiem na małym ogniu następnie odstawiam do wystygnięcia .
Śmietanę ubijam na sztywno ,kiedy  śmietana będzie już sztywna dodaje serek mascarpone i delikatnie wszystko razem mieszam .
Kiedy śmietana jest już ubita ,a czekolada wystudzona , na blaszkę o wymiarach 31 cm wykładam na spód herbatniki i następnie śmietanę i czekoladę i tak przekładamy po wykorzystania wszystkich składników .
Na wierzch ciasta można ozdobić owocami według własnego uznania ,doskonale się komponują owoce z super słodką czekolada z batonów .Ciasto wstawiamy do lodówki 

                                                                               Smacznego 









Składniki 

1 litr śmietany 30 % 

1 Serek mascarpone 

1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 

1 Tabliczka czekolady białej 

1 paczka migdałów 

1 tabliczka czekolady mlecznej 

1 Słoik dżemu ,bądź powideł 


Wykonanie 


Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach  odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie

Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy biszkopt i smarujemy powidłami i na powidła smarujemy śmietanę i tak każdy następny biszkopt ,kiedy przełożymy wszystkie biszkopty na wierzchu smarujemy tort reszta śmietany i posypujemy migdałami i polewamy czekoladą mleczną wcześniej rozpuszczoną,

Życzę Smacznego  









Składniki 

500 ml śmietany 
200 ml serka mascarpone 
10 dag pistacji 
05 kg truskawek 
2 tabliczki czekolady mlecznej 
orzechy laskowe do posypania 
kilka malin do ozdobienia 
Spody do tortów jasne 

Wykonanie 

Śmietanę ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone ,następnie wcześniej rozpuszczoną czekoladę delikatnie wlewam do masy śmietanowej oraz pistacje i wszystko dokładnie mieszam aby składniki się połączyły .

Przekładamy biszkopty masą śmietanową i ozdabiamy truskawkami i malinami ,na koniec posypujemy orzechami mielonymi i odstawiamy na noc do lodówki .

                                                     Smacznego








Komentarze

Popularne posty