Torty i ciasta
Śmietanowiec
Zapraszam na bardzo fajne ciacho na spotkania rodzinne i nie tylko . Długo myślałam co by robić za ciacho na weekend , i wypadło na śmietanowca , bardzo fajne ciasto , ma dużo swoich zwolenników , ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków . Ciasto nie jest zbyt słodkie, a dla tych co lubią bardziej słodkie ciasto można polać sosem malinowym bądź toffi i także smakuje super .
Składniki ( składniki są na tortownicę 32 cm )
1 litr śmietany 30%
1 kubeczek serka mascarpone
2 czekolady białe
3 łyżeczki żelatyny
1 duża paczka herbatników zbożowych
pół kostki masła
1 łyżeczkę zapachu śmietankowego
pół szklanki mleka sojowego waniliowego
Wykonanie
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia , następnie w garnku rozpuszczam czekoladę z mlekiem sojowym waniliowym , i odstawiam do wystudzenia .
Kiedy żelatyna i czekolada stygnie , ubijamy śmietanę na sztywno, kiedy śmietanę mamy ubitą dodajemy serek mascarpone ,zapach śmietankowy i dokładnie mieszamy , a kiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową gotową to odstawiamy ją i przygotowujemy herbatniki .
Herbatniki bardzo dobrze rozgniatam i dodaje pół kostki masła i wszystko razem mieszam , kiedy mamy połączone masło z herbatnikami to wykładam spód i boki tortownicy masą z herbatników , jak już mamy wyłożoną tortownicę masą z herbatników to wylewam całą masę śmietanowa do tortownicy i zdobię owocami , ja miałam akurat banany , ale to jest według uznania , i wstawiam do lodówki na kilka godzin , bądź na noc .
Smacznego
Poniżej umieściłam kilka zdjęć podania ciasta :)
Składniki ( składniki są na tortownicę 32 cm )
1 litr śmietany 30%
1 kubeczek serka mascarpone
2 czekolady białe
3 łyżeczki żelatyny
1 duża paczka herbatników zbożowych
pół kostki masła
1 łyżeczkę zapachu śmietankowego
pół szklanki mleka sojowego waniliowego
Wykonanie
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia , następnie w garnku rozpuszczam czekoladę z mlekiem sojowym waniliowym , i odstawiam do wystudzenia .
Kiedy żelatyna i czekolada stygnie , ubijamy śmietanę na sztywno, kiedy śmietanę mamy ubitą dodajemy serek mascarpone ,zapach śmietankowy i dokładnie mieszamy , a kiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową gotową to odstawiamy ją i przygotowujemy herbatniki .
Herbatniki bardzo dobrze rozgniatam i dodaje pół kostki masła i wszystko razem mieszam , kiedy mamy połączone masło z herbatnikami to wykładam spód i boki tortownicy masą z herbatników , jak już mamy wyłożoną tortownicę masą z herbatników to wylewam całą masę śmietanowa do tortownicy i zdobię owocami , ja miałam akurat banany , ale to jest według uznania , i wstawiam do lodówki na kilka godzin , bądź na noc .
Smacznego
Poniżej umieściłam kilka zdjęć podania ciasta :)
Rolada śmietankowa
Staram się aby w każdy weekend zrobić ciacho dla mojej rodzinny, i przed zbliżającym się weekendem myślałam jakie ciacho upiec i trafiło tym razem na roladę śmietankową i powiem był to strzał w dziesiątkę ,rozeszła się w szybkim tempie ,zapraszam do wypróbowania tego oto przepisu ,smakuje super .
Składniki na ciasto
6 jajek
6 łyżek gorącej wody
180 g cukru
100 g mąki
szczypta soli
Wykonanie
Żółtka oddzielamy od białek ,posypujemy cukrem i dodajemy
6 łyżek gorącej wody .Miksujemy na krem .
Przesiewamy małymi porcjami mąkę ,delikatnie mieszamy łyżką .
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodaje do ciasta .
Całości wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy całości za pomocą łyżki .
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na samym środku piekarnika ,zaraz po upieczeniu przekładamy na wcześniej posypaną ścierkę cukrem pudrem i rolujemy , i zostawiamy do przestudzenia .
Składniki na masę
250 ml śmietany 30 %
1 serek mascarpone
2 tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie
Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam .
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie ciasto a resztę dodaje do masy śmietanowej i wykładam na ciasto na które wcześniej wysmarowałam czekoladą i zwijam delikatnie ,zdobię np. czekoladą ,zdobienie według uznania ,wstawiam na kilka godzin do lodówki .
Smacznego
Galaretkowiec
A tu ciacho na upalne dni ,ciacho takie dla tych co nie przepadają za bardzo słodkimi tortami czy ciastami ,ciasto to jest kwaskowe i chłodzi ,doskonale pasuje na spotkania rodzinne i nie tylko ,można podawać z odrobiną bitej śmietany czy z lodami śmietankowymi ,każdy znajdzie coś dla siebie .Ciasto super smakuje ,a na gorące dni jest po prostu boskie .
Składniki Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm
4 galaretki truskawkowe
1 duża paczka biszkoptów
0,5 truskawek
200 ml śmietany 30 procent
1 kubeczek serka mascarpone
barwnik jadalny Pink
cukier puder
Wykonanie
2 torebki galaretek rozpuszczam w 500 ml wrzątku i dokładnie mieszam i odstawiam aż galaretka wystygnie ,kiedy galaretka już będzie wystudzona wykładam na tortownicę z rynienką tak aby galaretka nie przeleciała przez tortownicę i wkładam do lodówki aby galaretka się stężała .
Kiedy galaretka tężeje w lodówce ,zaczynam ubijać śmietanę na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie ubita dokładam serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszam dodają cukier puder według uznania .Jak już masę mam gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik jadalny i mieszam , drugą część zostawiam białą i gotowe .
Sprawdzam w lodówce czy galaretka się zastygła jeżeli tak to wykładam różową masę na to wykładam białą masę śmietanową i na tą wykładam biszkopty i wstawiam do lodówki na około 2 godzin .
Kiedy ciasto jest w lodówce biorę ostatnie dwie galaretki rozpuszczam w 500 ml wody i pozostawiam do wystygnięcia ,kiedy już śmietana w cieście się ładnie zetnie wylewam wystudzoną galaretkę i zdobię truskawkami i gotowe ,wstawiam na całą noc do lodówki .
Smacznego
Jeżeli nie mamy tortownicy z brzegiem tak aby galaretka nie wylała się ,to można folią aluminiową bardzo dokładnie owinąć tortownice .
Truskawkowy raj
Składniki
500 ml śmietany 30%
2 białe czekolady
2 kubeczki mascarpone
Spody do tortów kakaowe
tryskawki do ozdobienia
2 łyżeczki kawy
10 dag orzechów włoskich
brokat jadalny
Wykonanie
Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i odstawiam do wystygnięcia ,następnie śmietanę ubijam na sztywno i dodaje serki mascarpone ,orzechy włoskie posiekane ,kiedy czekolada wystygnie delikatnie wlewam do masy śmietanowej i dokładnie mieszam .
Spody nasączam kawą i nakładam ubitą wcześniej śmietanę z orzechami ,po przełożeniu śmietana ,cały tort smaruje na wierzchu i boki pozostałą śmietaną i zdobię truskawkami i brokatem jadalnym i gotowe, odstawiam tort na kilka godzin do lodówki .
Smacznego
Kokosowy przekładaniec
Ciacho bez pieczenia ,kiedyś swego czasu nie przepadałam za pieczeniem ciast wiec wymyślałam ciasta bez pieczenia i oto jedno z nich ,jest fajnie słodkie dla tych to uwielbiają dość słodkie ciasta do kawy ,na spotkania w gronie rodzinnym i nie tylko .
Składniki
800 ml śmietany 30%
1 duża paczka herbatników maślanych
200 ml mascarpone
6 sztuk batonów bounty
pól szklanki mleka
Wykonanie
Batony rozpuszczam z mlekiem na małym ogniu następnie odstawiam do wystygnięcia .
Śmietanę ubijam na sztywno ,kiedy śmietana będzie już sztywna dodaje serek mascarpone i delikatnie wszystko razem mieszam .
Kiedy śmietana jest już ubita ,a czekolada wystudzona , na blaszkę o wymiarach 31 cm wykładam na spód herbatniki i następnie śmietanę i czekoladę i tak przekładamy po wykorzystania wszystkich składników .
Na wierzch ciasta można ozdobić owocami według własnego uznania ,doskonale się komponują owoce z super słodką czekolada z batonów .Ciasto wstawiamy do lodówki
Smacznego
Komentarze