Kopytka razowe

 

Dziś naszła mnie ochota na kopytka, ale że parę rzeczy się u mnie zmieniło nie mogę sobie pozwolić na takie jak robią nasze mamy z sosem, ale dziś zapraszam na zdrową wersję, mam nadzieję że zasmakuje wam taka opcja .

Składniki

600 g ziemniaków
100 g maki orkiszowej razowej
1 jajko
Sól pieprz według uznania
Pietruszka (według uznania)
Mąka do posypania


Wykonanie

Na wstępie obieramy ziemniaki i wstawiamy ,solimy do smaku ,kiedy nasze ziemniaki są miękkie to odlewamy z wody , następnie
Przekładamy do miski i bardzo dokładnie rozgniatamy ziemniaki , tak aby nie było grudek i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ziemniaki są dobrze wystudzone dodajemy mąkę, jajo i dla chętnych pietruszkę, oraz sól i pieprz , i zaczymy porządnie ręką zagniatać aż nasza masa będzie gładka.  Jak już mamy dobrze wyrobione ciasto ziemniaczane  dzielimy na kawałki i z każdego robimy jak by węża i kroimy pod skosem , następnie kiedy mamy już gotowe kopytka wstawiamy osoloną wodę , a kiedy woda sie gotuje wrzucamy nasze kopytka , byle nie za dużą ilość, aby mam się zupa nie zrobiła , a jak nasze kopytka wypłyną na wierzch to można wyciągać na talerz , postępujemy tak aż ciasto ziemniaczne nam się skonczy .  Takie kopytka możemy podawać z sosem czy na słodko ,wybór pozostawiam Wam .

Smaczego

















Komentarze

Popularne posty