Maślany jabłecznik
Dziś zapraszam na dość szybkie ciasto, a w smaku naprawdę zaskakuje .
Może do super dietetycznych nie należy , ale ten smak maślany normalnie uzależnia. Więc dziś zaproponuje ciacho z dodatkiem jabłek, i obiecuję że to nie jedyny przepis tego typu ,bo z takiego ciasta można dodawać przeróżne dodatki.
Więc zapraszam kochani to przepisu .
Składniki (tortownica 20 cm )
4 całe jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 kostka masła
2 średnie jabłka
1 łyżka bułki tartej do posypania tortownicy
Wykonanie
Na wstępie w garnku rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy do wystudzenia . Kiedy nasze masło stygnie ,obieramy jabłka i kroimy na średnie plastry , następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozpuszczonego wcześniej masła przesmażamy jabłka ,miedzy czasie dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon i okolo 10 minut smażymy nasze jabuszka , po tym czasie odstawiamy do wystudzenia . Nastepnie do miski wbijamy całe jajka ,dodajemy cukier puder wszytsko miksujemy około 5 minut aż masa będzie puszysta .
Następnie do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy mikserem . Do naszej masy następnie dodajemy wystudzone masło i ponownie mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy nasze ciasto jest dobrze wymieszane ,wylewamy na wcześniej wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułka tarta, jak już masa wylądowała w tortownicy ,na wierzch wykładamy nasze wcześniej przysmażone i wystudzone jabłka.
Następnie mamy już wszytsko gotowe ,ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni ,grzanie góra dół , na 60 minut , po pół godzinie proszę patyczkiem kontrolować czy ciasto w środku jest już upieczone , i to na tyle .
Życzę smacznego
Komentarze