niedziela, 26 listopada 2017

Wątróbka jabłkowa- pieczarkowa






    
 Witam wszystkich bardzo serdecznie , bardzo dawno mnie tu nie było ,ale  druga połowa roku 2017 była dla mnie bardzo ważna , własne M , prawo jazdy , to wszytko wymagało od mnie 100 procentowej koncentracji , oraz poświęcenia się na maksa .
Teraz kiedy wszystko to sobie ogarnełam , spokojnie mogę teraz poświęcić czas swojej pasji , czyli gotowaniu , i dziś chciała bym zaprosić na pyszną wątróbkę z jabłkiem oraz pieczarkami , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników. 


Potrzebne nam będą 

250 wątróbki drobiowej 
2 średnie cebulki 
1 średnie jabłko 
6 szt średnich pieczarek 
pieprz sól  do smaku 
2 łyżeczki oleju 
5 łyżek mąki 


Wykonanie 

Na wstępnie z naszej wątróbki usuwam żółte błonki , następnie wątróbkę płuczę w zimnej wodzie i delikatnie osuszam .
Kiedy nasza wątróbka jest gotowa przekładam do miski i dodaję mąkę , mieszam ręką tak aby nasza wątróbka bardzo dokładnie pokryła się mąką , następnie na patelnie wylewam olej i czekam do momentu rozgrzania się patelni , kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana , przekładam naszą wątróbkę na patelnie i podsmażam po obu stronach pod przykryciem , bo będzie strzelać .

Kiedy nasza wątróbka się smaży , przygotowujemy naszą resztę , czyli obieramy jabłko , pieczarki oraz cebulkę , następnie kroimy w talarki , i kiedy nasza wątróbka jest dobrze podsmażona , dodajemy jabłko , pieczarki i cebulkę , dokładnie mieszamy tak aby składniki nam się razem podsmażyły , i zalewamy następnie 1 szklanką wody , gotujemy na małym ogniu do momentu aż nasza cebulka będzie mięciutka .
Jak nasza cebulka jest miękka , doprawiamy na koniec solą oraz pieprzem do smaku , i gotowe do podania .





  

    Smacznego 


Prześlij komentarz