niedziela, 6 sierpnia 2017

Jagodowe ciacho pół na pół




     
   Dziś serdecznie zapraszam na bardzo smaczne ciacho z jagodami , a dlaczego jest pół na pół , ponieważ jest wykonany z połowy mąki pszennej i połowy mąki owsianej , efekt końcowy super, cicho zostało zjedzone w takim tempie że sama jestem w szoku , i zapraszam do wypróbowania , może i tobie zasmakuje i twoim bliskim .

Potrzebne nam będą 

5 jajek ( w tym białka ) 
pół szklanki mąki pszennej 
pół szklanki mąki owsianej 
1 szklanka ksylitolu ( bądź normalny cukier )
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 szklanka jagód namoczone z odrobiną cukru 
solidna duża łyżka oleju kokosowego 

Wykonanie 

Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ubiłam puszystą pianę , następnie kiedy piana ubita odstawiam na kilka minut .
 Do miski w której znajdują się żółtka dodaję cukier , proszek do pieczenia i ubijam na puszystą masę , następnie dodaję olej kokosowy i naszą mąkę , miksujemy wszystko razem , a kiedy mamy już wymieszane dodajemy nasze białka wcześniej ubite i delikatnie ale bardzo dokładnie mieszamy aby ciasto połączyło się z białkami .
Kiedy już mamy gotowe ciasto , formę smarujmy olejem kokosowym i posypujemy odrobiną mąki , wylewamy ciasto i na wierzch wykładamy nasze jagody , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na grzanie góra dół  na 1 godzinę , po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe, a kiedy patyczek jest czysty , nasze ciasto jest już gotowe , wykładamy do wystudzenia , po wystudzeniu ciacho gotowe do podania .






                                                         Smacznego 
Prześlij komentarz