czwartek, 20 kwietnia 2017

Szpinakowe kotlety mielone

  

    Dziś zapraszam serdecznie na bardzo smaczne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku .
Ja osobiście szpinak uwielbiam , mogła bym go jeść codziennie , koniecznie spróbuj tego przepisu .

Składniki 

300 dag mięsa mielonego wieprzowego 
paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego 
2 jajka 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
sól do smaku 
1 szklanka bułki tartej 
1 szklanka mleka 
1 łyżka musztardy francuskiej 
3 ząbki czosnku 
1 duża cebula 
olej do smażenia 
bułka tarta do panierowania 

Wykonanie 

Na wstępnie do miseczki przesypuję szklankę bułki tartej i zalewamy to szklanką mleka , dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby bułka tarta nasączyła się mlekiem .
Następnie cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i dodajemy naszą cebulkę oraz czosnek , przesmaży razem około 5 minut często mieszając , kiedy nasza cebula z czosnkiem się przesmażyła dodaję nasz szpinak i podsmażamy aż się dobrze rozmrozi , a kiedy nasz szpinak jest już gotowy , przekładamy go do dużej miski , i następnie dodajemy mięso mielone , naszą bułkę tartą z kubka , jajka , pieprz , musztardę francuską i solimy według uznania smakowego , a jak już mamy dodane wszystkie składniki , mieszamy bardzo dokładnie aż nasze składniki bardzo dobrze się połączą , a kiedy nasza masa mięsna jest troszkę za rzadka można dodać odrobinę suchej bułki tartej .
Mamy już przygotowane mięso , na talerz wysypujemy bułkę tartą,i zaczynamy formować nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej  , następnie przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu na złoty kolor po obu stronach , i tak postępujemy do wykorzystania całego naszego mięsa , takie kotlety można podawać czy z ziemniakami czy z makaronem , ale to już według uznania .







                   Smacznego 


Prześlij komentarz