niedziela, 2 kwietnia 2017

Pieczone ziemniaki z pacettą




       Ostatnio wspomniałam że bardzo smakują mi ziemniaczki , i dziś przychodzę z propozycją z takim sosikiem , i pieczonymi ziemniakami , nie skromnie powiem że uwielbiam takie ziemniaczki , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .

Składniki 

8 średnich ziemniaków 
2 łyżki oleju 
sól 
pieprz czarny 
3 łyżki startego parmezanu 
100 dag pancetty 
folia aluminiowa 


Wykonanie 

Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy , następnie przekładamy do miski , doprawiamy do smaku solą , pieprzem , dodajemy starty parmezan i dodajemy olej , mieszamy wszystko i następnie zwijamy każdego ziemniaka z osobna w folię aluminiowa .
Jak ziemniaki mamy przygotowane , przekładamy ziemniaki na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni na około 1, 5 godzinki , a po tym czasie można patyczkiem sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie .
Kiedy ziemniaki są już gotowe , wyciągamy z foli , kroimy na pół , polewamy sosem , przepis znajduję pod nazwą  . ( Sos śmietanowy do pieczonych ziemniaków )
i na to chrupiącą przesmażoną  pacettę i gotowe do podania .




                    Smacznego 





Prześlij komentarz