Karkówka z cukinią
Dziś proponuję bardzo smaczne połączenie warzyw z karkówką, smak zaskakuję pozytywnie , doskonale pasuję do ziemniaków jak do każdego rodzaju kasz . Takie danie można śmiało podać na rodzinny obiad , z pewnością goście będą zachwyceni smakiem , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .
Składniki
8 plastrów karkówki bez kości
1 średnia cukinia
1 średnia marchewka
1 pietruszka
średnia pora ( biała część )
1 łyżka warzywka
sól
pieprz bały
1 łyżka masła ziołowego
2 listki laurowe
10 ziarenek kolorowego pieprzu
Wykonanie
Do garnka rozgrzewam masło i podsmażam plastry mięsa na złoty kolor , następnie kiedy mięso mam już podsmażone , dodaję pokrojoną naszą marchew w kostkę , pietruszkę , cukinie , oraz porę , podsmażam wszystko razem około 10 minut , po czym zalewam wodą do zakrycia całego mięsa , dodaję ziarna pieprzu , listek laurowy, warzywko i gotuję na małym ogniu do momentu jak nasze mięso będzie miękkie .
Kiedy nasze mięso jest gotowe , doprawiam do smaku solą oraz pieprzem , i gotowe do podania z kaszą czy ziemniakami , a na koniec taki sosik można zaprawić mąką , ale to już według uznania, ja w tym przypadku sos pozostawiłam bez zaprawiania .
Smacznego
Komentarze