Aromatyczny ryż z kiełbasą
Dziś zapraszam na danie jedno garnkowe , dość szybkie w przygotowaniu , można taki ryż podawać jako dodatek do dan mięsnych , doskonale smakuję na zimno jak i na gorąco , ja dość często zabieram taki ryż do pracy jako drugie śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .
Potrzebne nam będą dla jednej osoby
1 torebka ryżu
100 dag kabanosa
2 łyżeczki bazylii suszonej
2 łyżki oregano
2 łyżeczki curry
chilli według uznania
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 kawałki pomidorów suszonych w oleju
1 kostka rosołowa
3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie
Do rozgrzanego garnka z oliwą , dodaję nasz ryż oraz cebulę pokrojoną w kostkę i kabanosa , przesmażam razem aż ryż się zarumieni , dość często mieszając , następnie pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek i zalewam 2 szklankami wody , dodaję kostkę rosołową , i gotuję na małym ogniu , do momentu aż ryż będzie miękki , kiedy ryż nam się nie ugotował a woda wyparowała to śmiało dolewam wody , i gotuję aż ryż zmięknie .
Kiedy nasz ryż jest gotowy , dodaję nasze wszystkie przyprawy oraz bardzo drobno posiekane pomidory suszone , solimy do smaku i bardzo dokładnie mieszamy , kiedy nasze składniki są dobrze wymieszane , danie mamy gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze