sobota, 22 kwietnia 2017

Aromatyczny ryż z kiełbasą



    
    Dziś zapraszam na danie jedno garnkowe , dość szybkie w przygotowaniu , można taki ryż podawać jako dodatek do dan mięsnych , doskonale smakuję na zimno jak i na gorąco , ja dość często zabieram taki ryż do pracy jako drugie śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .

Potrzebne nam będą  dla jednej osoby 

1 torebka ryżu 
100 dag kabanosa 
2 łyżeczki bazylii suszonej 
2 łyżki oregano 
2 łyżeczki curry 
chilli według uznania 
1 średnia cebula 
1 ząbek czosnku 
3 kawałki pomidorów suszonych w oleju 
1 kostka rosołowa 
3 łyżki oleju do smażenia 

Wykonanie 

Do rozgrzanego garnka z oliwą , dodaję nasz ryż oraz cebulę pokrojoną w kostkę i kabanosa , przesmażam razem aż ryż się zarumieni , dość często mieszając , następnie pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek i zalewam 2 szklankami wody , dodaję kostkę rosołową , i gotuję na małym ogniu , do momentu aż ryż będzie miękki , kiedy ryż nam się nie ugotował a woda wyparowała to śmiało dolewam wody , i gotuję aż ryż zmięknie .
Kiedy nasz ryż jest gotowy , dodaję nasze wszystkie przyprawy oraz bardzo drobno posiekane pomidory suszone , solimy do smaku i bardzo dokładnie mieszamy , kiedy nasze składniki są dobrze wymieszane , danie mamy gotowe do podania .



   Smacznego 





Prześlij komentarz