poniedziałek, 13 marca 2017

Kurczak w ketchupie



   Z cyklu sobotni mięsny rytuał , naszła mnie ochota na kurczaka , dość dawno nie piekłam kurczaka , więc wypadło na udka .
 Efekt końcowy był mniammmmmm , przepyszne, aromatyczne aż jeść się chce , zapraszam serdecznie do wypróbowania sobotniego mięsiwa .

Składniki 

8 podwójnych udek 
2 cebule 
2 ząbki czosnku 
10 łyżek ketchupu pikantnego 
1 łyżka pieprzu ziołowego 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
1 łyżeczka papryki słodkiej 
2 łyżki majeranku 
1 łyżka bazylii 
2 łyżki warzywka 

Wykonanie 

Udka kroję na dwie części , następnie do dużej miski przekładam mięso  i dodaję wszystkie nasze przyprawy , ketchup oraz cebulkę w plasterkach , oraz posiekany czosnek , następnie bardzo dokładnie mieszam aż ketchup pokryję całe mięso , i odstawiam pod przykryciem do lodówki na 24 godziny .
 Na następny dzień np sobotę, przed pieczeniem wyciągam nasze mięso i przekładam na blaszkę , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki pod przykryciem . 
Po tym czasie odkrywam nasze mięso , i  podpiekam skórę z kurczaka około 20 minut , po tym czasie nasze mięso jest gotowe do podania , doskonale smakuję z pieczonymi ziemniakami .

                               


 Smacznego 




Prześlij komentarz