niedziela, 5 lutego 2017

Tortilla przekładana piersią z indyka





      Bardzo fajne jedzonko na całej rodzinki , doskonale pasuję na obiad czy kolację , można przygotować taką tortille z dowolnym mięsem , zapewniam że także będzie bardzo smaczne .
  Ja dziś wybrałam pierś z indyka , troszkę dłużej się podsmaża ale warto jest czekać .

Składniki 

6 placki tortilli 
300 dag piesi z kurczaka 
1 duża cebula 
1 ząbek czosnku 
1 łyżka kurkumy 
1 łyżeczka curry 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
pieprz czarny 
sól do smaku 
1 łyżeczka startego imbiru 
1 łyżka oleju kokosowego 
100 dag sera żółtego twardego 

Wykonanie 

Pierś z indyka myję oraz osuszam , następnie kroję w drobną kostkę i przekładam do miski , cebulkę , czosnek obieram i kroję w średnią kostkę , następnie dodaję do mięsa naszą cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy , dokładnie wszystko razem mieszam , i odstawiam na godzinkę .
Po tym czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest na tyle miękkie że możemy zestawić z ognia , jeżeli nie możemy dolać jeszcze szklankę wody i pogotować dłużej , a kiedy mięso jest już dobre , doprawiam do smaku solą .
Jak mamy przygotowane mięso , na patelnie do naleśników przekładam jeden placek tortilli , wykładam garść startego sera i następnie nasze mięso ,( mięsa możemy położyć według uznania w jakiej ilości ktoś ma ochotę )i odrobinę sera posypuję na wierzch mięsa i przykrywam drugim plackiem i przekładam na drugą stronę do przesmażenia i aby ser się rozpuścił .
Kiedy nasza tortilla jest już dobrze zarumieniona , przekładam na deskę , kroje w  trójkąty , i gotowe do podania , ja uwielbiam taką tortille z sosem czosnkowym .

Z tej ilości mięsa wychodzą 3 takie podwójne placki .

                 


                                            Smacznego 




Prześlij komentarz