środa, 22 lutego 2017

Serowe pączuszki

   
  
    Po małej nieobecności powracam ten rok dla mnie to ciągłe łapanie wszelkich wirusów , jak nie grypa to grypa jelitowa , ale mam nadzieje że to koniec niespodzianek zdrowotnych , dziś powracam z pysznymi pączuszkami z białym serem , choć ja ich nie mogę jeszcze jeść to moja córka nie może się odkleić od nich tak jej smakują , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .


Składniki 

1 kg mąki 
2 jajka 
40 g świeżych drożdży ( 2 łyżki cukru )
kostkę sera białego tłustego 
1 kieliszek wódki 
4 łyżki mleka w proszku 
2  szklanki wody 
pół szklanki cukru 
łyżeczka olejku śmietankowego 
1 litr oleju do smażenia 
cukier puder

Wykonanie 

Do miski przesiewam mąkę , następnie dodaję jajka , drożdże rozpuszczam z dwiema łyżeczkami cukru i także dodaję do naszej maki , do  miseczki odmierzam dwie szklanki wody i dodaję nasze mleko w proszku , dokładnie mieszam i wlewam do mąki , następnie dodaję zapach śmietankowy , kieliszek wódki , ser biały pokruszony oraz cukier .
Jak mamy dodane wszystkie składniki , dokładnie mieszamy łyżką drewnianą , aby połączyć wszystkie składniki ze sobą , jeżeli nasze ciasto jest za bardzo gęste możemy dolać odrobinę mleka zwykłego,następnie nasze ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 60 minut .
Kiedy minie 60 minut , rozgrzewamy w garnku 1 litr oleju , sprawdzamy plasterkiem ziemniaka , czy olej jest dobrze rozgrzany, następnie łyżka kładziemy nasze pączki na rozgrzany olej , smażymy po każdej ze stron 2, 3 minutki , tak a by w środku się usmażyły , pączuszki wykładamy na papierowe ręczniki , po kilku minutach przekładamy na ozdobny talerz i posypujemy cukrem pudrem i gotowe do podania.




                                 Smacznego 



Prześlij komentarz