niedziela, 5 lutego 2017

Pierogi z surowych ziemniaków



         Takie pierogi jak pamiętam robiła moja babcia , później mama,a teraz postanowiłam ja je przygotować . 
  Efekt końcowy był mniammmm , smakowało wszystkim , tak że już nie zostało na następny dzień , ale to mnie bardzo cieszy że wyszły aż takie smaczne , i nic innego nie pozostaje mi jak zaprosić Państwa do spróbowania ulepić takich smacznych pierogów.

Składniki na farsz

2 kg surowych ziemniaków 
2 średnie cebule 
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki skwarek ze smalczykiem 
sól według uznania 


Wykonanie 

Ziemniaki obieram i dokładnie myję , następnie ścieram ziemniaki na drobno jak na placki ziemniaczane , następnie dodaję posiekaną cebulkę z czosnkiem , doprawiam do smaku solą i dodaję nasze przyprawy , wszystko dokładnie mieszam .
Jak mamy przygotowane ziemniaki , rozgrzewam  skwarki ze smalczykiem na  patelni teflonowej i na patelnie dobrze rozgrzaną wylewam nasz farsz ziemniaczany i smażymy około 20 minut , często mieszając aby nie zrobiła nam się mocno zbita kulka , po tym czasie kiedy ziemniaki nam się podsmażyły odstawiam do wystudzenia .
Po wystudzeniu lepimy pierogi do wykorzystania całego farszu .

Składniki  na ciasto na pierogi 

0,5 kg mąki ( typ 405 )
1 szklanka ciepłej wody 
szczypta soli 
4 łyżki oleju 
1 jajko

oraz mąka do podsypania


Wykonanie 

Do  miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą wodę , następnie wszystko razem zagniatamy , kiedy ciasto będzie za twarde , można dolać wody . 
Kiedy ciasto mamy gotowe , odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy na deskę posypaną mąką , między czasie wstawiamy w garnku osoloną wodę i kiedy zacznie się gotować wkładamy nasze gotowe pierogi i gotujemy do wypłynięcia , po wypłynięciu wykładamy na talerz , a kiedy przestygną , przekładamy kolejny raz na czysty talerz aby nam się nie posklejały . 
I tak postępujemy do wykorzystania ciasta bądź farszu. 

Pierożki możemy podać z przesmażoną cebulką , bądź skwarkami , ale ja dziś proponuję przesmażone , smakują super .

                                                                             Smacznego 

Prześlij komentarz