niedziela, 19 lutego 2017

Karkówka ze szpinakiem w sosie śmietanowym

   

     Z racji z tego że uwielbiam szpinak , to pomyślałam czemu by nie spróbować połączyć sos mięsny z przepysznym szpinakiem , efekt końcowy był przepyszny , zostało wszystko co do ostatniego kawałka zjedzone , teraz wiem że taka forma podania szpinaku będzie częstym gościem na moim stole .

Składniki 

1 kg karkówki bez kości 
1 duża cebula 
1 paczka szpinaku ( może być mrożony bądź świeży )
1 serek topiony ziołowy 
5 łyżek śmietany do gotowania 
1 łyżka warzywka 
pieprz czarny 
2 łyżki mąki 
1 paczka makaronu świderki 

Wykonanie 

Na wstępnie nasze mięso kroję w średnią kostkę , następnie do rozgrzanego garnka przekładam mięso , przesmażam na złoty kolor a między czasie kroję cebulkę w kostkę i dodaję do naszego mięsa, oraz szpinak , wszystko razem przesmażam około 5 minut i zalewam wodą do zakrycia mięsa ,dodaję warzywka , gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa .
Kiedy nasze mięso jest już miękkie , dodaję serek topiony , i mieszam aby się rozpuścił .
Do miski wlewam śmietanę i odrobinę wody oraz mąkę , dokładnie ze sobą łączę i wlewam do sosu , mieszam dokładnie aby sos się nie zważył .
Następnie w osobnym garnku gotuję makaron , kiedy makaron będzie ugotowany , po odlaniu z wody dodaję całość makaronu do naszego sosu i wszystko razem mieszam , tak gotowy makaron z sosem posypuję np parmezanem i gotowy do podania .





                            Smacznego 

Prześlij komentarz