sobota, 18 lutego 2017

Boczek w cebuli w sosie pomidorowym na ostro




   
  Dziś coś kompletnie nie dietetycznego , coś dla prawdziwych smakoszy mięsiwa , boczek na ostro z cebulką ,  ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką rozpustę , daje takiego kopa rozgrzewającego , w mroźny dzień po przyjściu z pracy rozgrzeje jak diabli , dosłownie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .

Składniki 

10 plastrów boczku surowego 
4 duże cebule 
2 ząbki czosnku 
1 puszka pomidorów bez skóry 
1 łyżka warzywka 
1 czubata łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
1 czubata łyżka papryki czerwonej w proszku 
pół papryczki chilli ( bez pestek )
sól do smaku 

Wykonanie 

Boczek kroimy w kawałki 3,4 centymetrowe , następnie rozgrzewamy garnek z odrobiny oleju i przekładamy nasz boczek , przesmażamy na złoty kolor od czasu do czasu mieszając ,a między czasie obieramy cebulkę , czosnek , cebulę kroję w plasterki , czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach , papryczkę chilli kroję w bardzo drobną kosteczkę . 
Kiedy nasz boczek się przyrumienił , dodaję cebulkę , czosnek,papryczkę , wszystkie przyprawy powyżej wymienione , zalewam pomidorami i zalewam wszystko dwoma szklankami  wody , gotuję na bardzo małym ogniu do momentu kiedy boczek będzie miękki , u mnie to trwało około  1 godzinki . 
Po tym czasie kiedy odpowiada nam miękkość doprawiamy do smaku solą i  możemy podawać nasze danie . 




                                                               Smacznego 

Prześlij komentarz