Ziemniaki z boczkiem
Składniki
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koperku ( może być suszony )
200 dag boczku wędzonego
sól
pieprz czarny
Wykonanie
Na wstępnie obieramy ziemianki i gotujemy miękkości , między czasie obieramy cebulkę i kroimy w kostkę , następnie na rozgrzaną patelnie przesmażam pokrojony boczek w średnią kostkę na złoty kolor , następnie dodaję naszą cebulę ,oraz posiekany czosnek, wszystko razem smażymy około 2,3 minut , po tym czasie odstawiam na chwilkę .
Jak nasze ziemniaki się ugotowały , odlewam wodę , i ostawiam na gaz kilka sekund aby woda odparowała z naszych ziemniaków , jak już woda wyparowała ,rozgniatamy ziemniaki na jednolitą masę dodaję naszą cebulę z boczkiem , koper , o doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dokładnie mieszamy aż boczek połączy się z ziemniakami , po wymieszaniu gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze