sobota, 28 stycznia 2017

Ziemniaki z boczkiem




    Często przygotowuje ziemniaki jako dodatek do dań mięsnych , z koperkiem , czy z masełkiem a dziś zapraszam na bardzo smaczne ziemniaczki z boczkiem , bardzo fanie smakują z barszczem białym jako dodatek , czy jogurtem naturalnym  , ale to już według każdego smaku , ale spróbujcie , uzależnia smak jak nic.

Składniki 

1 kg ziemniaków 
1 duża cebula
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka koperku ( może być suszony )
200 dag boczku wędzonego 
sól
pieprz czarny 

Wykonanie 


Na wstępnie obieramy ziemianki i gotujemy miękkości , między czasie obieramy cebulkę i kroimy w kostkę , następnie na rozgrzaną patelnie przesmażam pokrojony boczek w średnią kostkę na złoty kolor , następnie dodaję naszą cebulę ,oraz posiekany czosnek, wszystko razem smażymy około 2,3 minut , po tym czasie odstawiam na chwilkę .

Jak nasze ziemniaki się ugotowały , odlewam wodę , i ostawiam na gaz kilka sekund aby woda odparowała z naszych ziemniaków , jak już woda wyparowała ,rozgniatamy ziemniaki na jednolitą masę  dodaję naszą cebulę z boczkiem , koper , o doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dokładnie mieszamy aż boczek połączy się z ziemniakami ,  po wymieszaniu gotowe do podania .

                                                                              Smacznego 


Prześlij komentarz