środa, 11 stycznia 2017

Zebra przekładana śmietaną

  


     Długo myślałam co za ciacho do kawy przygotować , i tym razem wypadło na pyszną zebrę , przełożoną bitą śmietaną , oraz polewą czekoladową , schłodzone jest przepyszne , doskonale sprawdza się dla łasuchów , a i dla tych co od czasu do czasu lubią zjeść coś słodkiego na ząb , mam nadzieje że to ciasto także znajdzie swoich fanów .

Składniki 

2 szklanki mąki ( typ 405 )
4 jajka 
szklanka cukru 
1 budyń 
cukier waniliowy 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szklanka mleka 
2 łyżki kakao 
300 ml śmietany 30 % 
olejek śmietankowy 
4 łyżki cukru pudru 
łyżka bułki tartej 
łyżkę masła

Wykonanie  

Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie do ubitych żółtek dodaje mleko , mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości . 
Kiedy ciasto mamy gotowe , dzielę na dwie części , do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam , następnie formę smaruję masłem , posypuje bułką tartą i wylewam nasze ciasto na zmianę raz kakaowe raz białe , i tak do wykorzystania naszego ciasta , kiedy mamy nasze ciasto przygotowane , wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni na 25 minut . Po tym czasie wystawiam do wystudzenia .

Kiedy nasze ciasto bardzo dobrze wystygnie , kroję na dwie części,następnie ubijam śmietanę z zapachem śmietankowy , oraz cukier puder , kiedy śmietanę mamy ubitą przekładam ciasto , i ciasto możemy polać czekoladą , według uznania jaką , może być to gorzka ale i także mleczna .





                         Smacznego 




Prześlij komentarz