poniedziałek, 2 stycznia 2017

Śledzik z pieczarką




         Uwielbiam śledzie w każdej postaci , tym razem zapraszam na śledzika z pieczarką , smakują fantastycznie , znakomicie sprawdzą się na imprezy ze znajomymi czy na rodzinne spotkania , spróbuj tego przepisu w swojej kuchni i napisz jak smakują .

Składniki 

200 dag śledzia matiasa 
5 pieczarek świeżych 
10 pieczarek marynowanych 
2 średnie cebule 
1 cebula czerwona 
1 łyżka masła czosnkowego 
szklanka oliwy z oliwek
łyżeczka pieprzu ziołowego 
1 łyżeczka papryki czerwonej  
2 szklanki mleka 

Wykonanie 

Śledzie namaczam w mleku około 3 godzin , tak aby pozbyć się nadmiaru soli , między czasie obieram cebulę i kroję w drobną kostkę , marynowane pieczarki kroimy w ćwiartki , natomiast świeże pieczarki obieram kroję w cienkie plasterki , następnie na rozgrzana patelnie przekładam masło czosnkowe , kiedy masło się rozpuści dodaje naszą świeżą pieczarkę i przesmażam około 10 minut często mieszając , kiedy pieczarka jest przesmażona , odstawiamy na chwilkę do przestudzenia.
Jak śledzie dobrze się namoczył i nie są mocno słone , kroimy na kawałki 3, 4 cm i przekładamy  do naszej wcześniej pokrojonej cebulki , białej jak zarówno czerwonej, następnie dodaję nasze pieczarki marynowane oraz przesmażone łącznie z masełkiem , zalewam wszystko oliwa dodaję pieprz ziołowy , paprykę czerwoną , wszystko bardzo dokładnie mieszam aby składniki się połączyły , następnie przekładam do słoika czy pojemnika i odstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły . 




                                                       Smacznego 

Prześlij komentarz