wtorek, 10 stycznia 2017

Sałatka z kurczakiem i nie tylko

   
   
     Często przygotowuję sałatkę gyrosa , ma bardzo duże powodzenie w mojej rodzinie , szybko znika , ale ta sałatka którą dziś proponuję swoim smakiem także zaskakuje bardzo pozytywnie, i znalazła od razu po przygotowaniu swoich fanów , zapraszam serdecznie po przepis .

Składniki 

kapusta pekińska ( połowa ) 
1 puszka kukurydzy 
1 podwójna pierś z kurczaka 
4 ogórki konserwowe 
1 duża cebula 
3 łyżka majonezu 
1 łyżka musztardy 
sól pieprz czarny 
3 plastry ananasa 

Marynata do mięsa 

2 łyżeczki kurkumy 
2 łyżeczki curry 
2 łyżeczki pierzu ziołowego 
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
1 łyżeczka czosnku granulowanego 
3 łyżki oleju 

Wykonanie 

Na wstępnie pierś z kurczaka kroję w kostkę i  marynujemy nasze mięso wszystkich naszych przyprawach powyżej wymienionych , dokładnie wymieszać , następnie odstawić na kilka godzin aby smaki się przegryzły .
Po kilku godzinach kiedy nasze mięso dobrze się zamarynowało , na rozgrzana patelnie przekładam mięso i smażę często mieszając około 20 minut , tak aby było dobrze usmażone , jak nasze mięso jest gotowe odstawiam do wystudzenia , następnie obieram cebulę i kroję w kostkę , przesmażam na tej patelni co było smażone nasze mięso .
Następnie kapustę pekińską kroję cieniutko i przekładam do miski , dodaję wystudzone mięso , cebulę , kukurydzę , ogórka pokrojonego w kostkę ,oraz ananasa , majonez , musztardę i bardzo dokładnie mieszam , tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły , a na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem czarnym , i jeszcze raz mieszam , kiedy mamy już wymieszane przekładam do ozdobnej miski , dekoruję i odstawiam na godzinkę do lodówki i gotowe .




                  Smacznego życzę 

Prześlij komentarz