czwartek, 12 stycznia 2017

Pomidorowa zupa z czosnkiem





        Mamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś proponuję rozgrzewająca zupkę pomidorową z czosnkiem , rozgrzewa jak nic , ale i też może troszkę zapobiec przeziębieniu w te chłodne dni . 

Składniki 

Średnia porcja rosołowa 
koncentrat pomidorowy 
3 marchewki 
pora ( biała część ) 
1 średnia pietruszka 
1 mały seler ( z dużego to pół ) 
4 ząbki czosnku 
1 średnia cebulka
pół szklanki śmietany do gotowania 18 % 
2 kostki rosołowe 
paczka makaronu ( według uznania ) 
sól 
pieprz czarny 

Wykonanie 

Do średniego garnka wlewamy wodę , dodajemy naszą porcję rosołową i wstawiamy do gotowania , czekamy jak się zagotuje i pozbywamy się szumowiny z mięsa ( takiego szarego nalotu ) , kiedy szumowiny już nie ma , dokładamy obrane warzywa , marchew pietruszkę , porę , seler czosnek posiekany drobno ,kostki rosołowe ,  oraz przypieczoną nad ogniem cebulkę , gotujemy na małym ogniu do chwili ugotowania warzyw .
Jak warzywa mamy miękkie , następnie do miski wykładam koncentrat pomidorowy i śmietanę , razem to bardzo dobrze łączę , aby śmietana i koncentrat dobrze się połączyły , następnie do naszej śmietany , pomału wlewam rosół aby zahartować aby nam się nie zważyła , kiedy wymieszaliśmy śmietanę z gorącym wywarem to wlewam wszystko do garnka i czekamy do zagotowania , doprawiamy do smaku solą i pieprzem , podajemy z gotowanym makaronem .


                                                                         Smacznego


Prześlij komentarz