poniedziałek, 23 stycznia 2017

Pierogi z mięsem

 

     Bardzo lubimy pierogi z różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników .


Składniki na farsz mięsny 

1 kg karkówki 
2 średnie cebule 
1 żabek czosnku 
sól do smaku 
pieprz do smaku 
2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 

Wykonanie 

Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz z smalczykiem  , między czasie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę , oraz posiekany czosnek , wszystkie przyprawy i przesmażamy aż nasze mięso będzie gotowe .
Jak nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów . 

Składniki  na ciasto na pierogi 

0,5 mąki ( typ 405 )
1 szklanka ciepłej wody 
szczypta soli 
4 łyżki oleju 
1 jajko 


Wykonanie 

Do  miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą wodę , następnie wszystko razem zagniatamy , kiedy ciasto będzie za twarde , można dolać wody . 
Kiedy ciasto mamy gotowe , odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy na deskę posypaną mąką , między czasie wstawiamy w garnku osoloną wodę i kiedy zacznie się gotować wkładamy nasze gotowe pierogi i gotujemy do wypłynięcia , po wypłynięciu wykładamy na talerz , a kiedy przestygną , przekładamy kolejny raz na czysty talerz aby nam się nie posklejały . 
I tak postępujemy do wykorzystania ciasta i mięsa . 
Pierożki możemy podać z przesmażoną cebulką , bądź skwarkami .


                                                            Smacznego.

Prześlij komentarz