niedziela, 22 stycznia 2017

Muffiny z jagodami



         Czasami mamy tak że coś nam się chce słodkiego ale nie wiemy co , i ja tak mam jakiś czas , długo nie myśląc wpadłam do kuchni i wyczarowałam takie muffiny , może nie kuszą zbyt swoim wyglądem , ale są smaczne , szybko zostały zjedzone .

Składniki 

3 szkl mąki ( typ 405 ) 
1,5 szklanki mleka 
1 szklanka cukru pudru 
3 jajka 
barwnik jadalny różowy 
brokat turkus 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dżem jagodowy 
4 łyżki oleju 

Wykonanie 

Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ubijam na sztywną pianę , następnie do żółtek dodaję cukier puder i ubijam na puszystą masę , jak żółtka mamy ubite , dodaję mąkę ,proszek do pieczenia mleko,olej  i wszystko mikserem mieszam do połączenia się składników .
Następnie do naszej masy dodaję ubite białka i łyżką delikatnie mieszam aby połączyć ciasto z białkiem , kiedy już mamy masę gotową , z białej masy odlewam około 1,5 szklanki a do reszty wlewam nasz barwnik różowy i mieszam .
Kiedy mamy już przygotowane ciasto , to do form  sylikonowych po jednej łyżce po lodach przekładamy ciasta , na to łyżkę dżemu i łyżeczkę małą białego ciasta , i tak do wykorzystania naszej masy . 
Kiedy mamy już przygotowane muffiny przekładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 20 minut, po tym czasie wyciągamy muffiny , posypujemy brokatem i pozostawiamy do wystudzenia . Ale kiedy już wystygną zabieramy się do jedzenia .
  
                                                       
                               Smacznego 
Prześlij komentarz