środa, 4 stycznia 2017

Karkówka z cebulą i czosnkiem



            Dziś może mięsko , bardzo fajna forma podania karkówki , z dużą ilością cebuli oraz czosnku , fajnie się sprawdza na obiad rodzinny ale i nie tylko , ale to już według uznania .

 Składniki 

1 kg karkówki 
6 dużych cebul 
5 ząbków czosnku 
2 kostki wołowe 
łyżka smalcu 
3 listki laurowe 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
sól do smaku 
10 pieczarek 


Wykonanie 

Karkówkę kroimy na plastry 3 cm , przesmażamy na patelni z dodatkiem smalcu na złoty kolor , kiedy mięso mamy przesmażone,  przekładamy na talerz na chwilę . 
Następnie obieram cebulkę oraz czosnek i kroję w cienkie plastry , i przesmażam wszystko na patelni po naszym mięsie , około 15 minut od czasu do czasu mieszając , na sam koniec dodaję obrane i pokrojone pieczarki i przesmażam 5 minut i gotowe . 
Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki , bierzemy naczynie żaroodporne i zaczynamy na zmianę układać warstwami mięso , cebulka , mięsko , cebula , i tak do wykończenia naszych składników . 
W oddzielnym garnku wlewamy 5 szklanek gorącej wody i rozpuszczamy kostki wołowe i dodajemy wszystkie przyprawy i następnie zalewamy tą zalewą nasze mięso , delikatnie tak aby z naszych warstw nie wypadła cebulką , jak mamy mięso zalane , zakrywam naczynie folią aluminiową , bądź pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki , po tym czasie mięsko mamy gotowe do podania , dla tych co lubią to można odrobinę zabielić nasz sos mąką , ale to według uznania .
                                                    
                                                                           Smacznego 
Prześlij komentarz