Karkówka gotowana w mleku
Dziś kawał mięsa mam do zaproponowania , smak super , a za sprawa jedynie mleka , bardzo fajnie smakuje z świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną .
Składniki
1,5 kg karkówki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 łyżki pieprzu ziołowego
2 łyżki papryki czerwonej
3 łyżki warzywka
10 ziaren pieprzu kolorowego
listek laurowy
1 łyżeczka imbiru suszonego
1 litr mleka
4 łyżki oleju
Wykonanie
W mięso bardzo dokładnie wklepuje nasze wszystkie przyprawy , następnie przekładam do garnka , cebulę , oraz czosnek obieram i kroję w plastry i dodaję do naszego mięsa i odstawiam do lodówki na kilka godzin .
Po kilku godzinach , na rozgrzaną patelnie obsmażam mięso na wszystkich stronach na złoty kolor , następnie cebulę z czosnkiem także , jak mamy przesmażone mięso oraz cebule i czosnek , przekładamy wszystko do tego samego garnka co mięso marynowało się , następnie zalewamy litrem mleka , a resztę do momentu zakrycia mięsa wlewamy wody , dodajemy pieprz , listek laurowy , i gotujemy na małym ogniu około 3 godzin i kontrolujemy aby woda i mleko nie za mocno się nie wygotowało , jak się wygotuje to dolewamy wody , tak aby zakryło mięso .
Kiedy nasze mięso jest gotowe , przekładamy mięso na talerz i odstawiamy do wystygnięcia , po wystygnięciu gotowe do podania.
Smacznego
Komentarze