niedziela, 15 stycznia 2017

Kapusta z grochem

   


     Czas świąt dobiegł końca , te święta dla mnie była jak by nie widzialne , zdecydowanie za szybko czas pędził , grypa mnie dopadał dość mocno , i nawet nie miałam siły napisać przepisu na pyszną kapustkę z grochem , może to dobry czas na mały trening tak na co dzień przygotować kapustę z grochem , i nie koniecznie muszą być to święta .

Składniki 

2 kg kapusty kiszonej 
pół główki kapusty białej ( średniej )
30  dag grochu 
1 duża cebulka 
sol 
pieprz 
3 łyżki warzywka 
10 sztuk pieprzu  w ziarenkach 

Wykonanie 

W garnka wsypujemy groch , płuczemy , a następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ,  kontrolując aby woda nam się za mocno nie wygotowała i groch nam się nie przypalił .
Następnie do następnego dużego garnka przekładamy kapustę kiszoną , zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania ,na początku sprawdzamy jak kapusta jest kwaśna , jeżeli troszkę jest to  jak kapusta w garnku zaczyna się gotować , odlewamy wodę z kapusty i zalewamy ponownie ciepłą wodą , czekamy kolejny raz do momentu zagotowania i odlewamy drugi raz , i zalewamy ciepłą wodą , próbujemy kapustę czy jest już w smaku dobra , jeżeli smak kwaśności nam odpowiada to zalewamy ciepłą wodą i  wstawiamy do gotowania , dodajemy nasze przyprawy , i gotujmy do miękkości .
Między czasie białą kapustę szatkuję i wstawiam o garnka z woda i także gotuje do miękkości .
Jak kapusta kiszona nam się ugotowała , biała kapusta i groch także to do naszej kapusty kiszonej dodaję białą kapustę i groch , przesmażoną cebulkę na złoty kolor , doprawiam do smaku solą pieprzem i dokładnie mieszamy i gotowa do podania . 

                                                                       Smacznego 
Prześlij komentarz