poniedziałek, 16 stycznia 2017

Drobiowe kotlety z pieczarkami i serem



         
  Dziś coś w innej formie mięso , ale bardzo fajna i smaczna odsłona , może nie jest to danie dietetyczne i niskokaloryczne , ale nie nie koniecznie musimy zajadać takie jedzonko codziennie , raz na jakiś czas można , być może zdobędzie swoich mięsnych fanów.

Składniki 

1 duża pierś podwójna 
2 ząbki czosnku 
1 duża cebula 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
1 łyżeczka papryka czerwona 
1 łyżeczka warzywka 
10 pieczarek 
15 dag sera żółtego twardego 
olej do smażenia 
bułka tarta ( do panierowania )
2 jajka ( do panierowania )

Wykonanie 

Pierś z kurczaka myję osuszam , następnie robimy porcję na kotlety,rozbijamy delikatnie za pomocną przełożenia folią spożywczą aby nie porozrywać mięsa , jak mamy rozbite kotlety , przyprawiamy naszymi przyprawami , przekładam do miski , następnie obraną cebulką , pokrojoną w plastry przekładam mięso , czosnek przeciskam przez praskę i także dodaję do naszego mięsa , jak mamy mięso przygotowane , możemy odstawić na kilka godzin do lodówki , bądź na noc .
Jak nasze mięso dobrze się zamarynuje , wykładamy mięso i zaczynamy panierować w bułce i jaku , smażymy na złoty kolor po obu stronach .
Między czasie pieczarki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach , przesmażam na patelni ,doprawiam solą ,pieprzem i przesmażone pieczarki wykładam na wcześniej przesmażone kotlety z piersi kurczaka i na farsz wykładam starty ser żółty , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni na 10 minut w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem , po tym czasie kotlety gotowe do podania .

                                                                                Smacznego     
Prześlij komentarz