poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ślimak z serem cynamonem




       W tym roku przechodzę samą siebie z pieczeniem ciast i wymyślania czegoś nowego , ale co zrobić ja to po prostu kocham,odpoczywam w kuchni , gotując i karmiąc bliskich oraz znajomych w pracy . A dziś wyszło mi oto takie cudo , moja córka nazwała to ślimak , smak mniam , serek z cynamonem oraz cukrem mniam , zapraszam serdecznie do upieczenia w domku dla swoich pociech i nie tylko .

Składniki na ciasto  

2 szklanki mąki 
1 szklanka mleka 
20 g drożdży 
1 jajko 
2 łyżeczki skórki z pomarańczy 
3 łyżki cukru

Składniki na farsz 

2 pudełeczka serka   Almette śmietankowego 
5  łyżek cukru 
4 łyżeczki cynamonu 

Wykonanie farszu 

Do miski przekładam serki śmietankowe , dodaję cukier , cynamon i wszystko mieszam i farsz gotowy .

Wykonanie ciasta 

Do miski wsypuję mąkę , dodaje jajka , skórka z pomarańczy  , rozpuszczone drożdże w cukrze , oraz podgrzane mleko , następnie zagniatamy ciasto aż dobrze będzie wyrobione , i odstawiamy na 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce .
Po tym czasie wyciągam ciasto z miski i przekładam na stolnicę podsypaną mąką , ciasto dzielę na cztery kawałki , każdy kawałek rozwałkowuje i na rozwałkowane ciasto wykładam nasz serowy farsz , rozsmarowuje i zwijam tak jak na roladę , następnie zwiniętą roladę kroję wzdłuż i jeden z przekrojonych kawałków biorę w ręce i zaczynam zwijać tak aby powstawał taki zwinięty warkocz i zaczynam w tortownicy układać naszego ślimaka , i tak postępuje do wykorzystania całego ciasta , jak ciasto wykorzystamy całe , i powstał nam fajny ślimak , smarujemy z wierzchu żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 170 stopni .
Kiedy ślimak nam się upiekł smarujemy naszym lukrem z białka i gotowe do podania .

Przepis na lukier z białka jest w przepisie bułeczki makowe .





                                                  Smacznego 





Prześlij komentarz