niedziela, 18 grudnia 2016

Śledzie czosnkowe z imbirem



   
   Już jakiś czas temu podobne śledzie przygotowywałam , ale że za pasem święta , to każda rozgrzewka wskazana , i dziś zaproponuję wam kochani śledzie z czosnkiem i imbirem , smak zaskakujący pozytywnie , uzależniają i chce się je jeść i jeść , znakomicie nadają się na wigilię jak także na spotkania imieninowe , ale to już według uznania , ja z mojej strony zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania przepisu .

Składniki 

200 dag płata śledziowego 
2 duże cebule
4 ząbki czosnku 
2 łyżeczki imbiru startego na tarce 
pęczek szczypioru 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
2 szklanki oliwy z oliwek ( bądź olej )
2 szklanki mleka

Wykonanie 

Do miski przekładamy śledzie , zalewamy mlekiem i odstawiamy do momenty aż nasze śledzie stracą swoją mocną słoność , trwa to około 3 , 4  godzin . Po tym czasie obieram cebulkę w drobną kostkę , ścieram imbir na tarce o drobnych oczkach , jak i czosnek, szczypior siekam , jak mam przygotowaną cebulkę , czosnek, szczypior  oraz imbir , śledzie odlewam z mleka i kroję w paski 3 centymetrowe , przekładam do miski , dodaję nasze wcześniej przygotowane składniki , cebula , czosnek ,imbir ,szczypior,  następnie doprawiam pieprzem ziołowym jak i pieprzem czarnym , zalewam olejem bądź oliwą , bardzo dokładnie  mieszam .
Kiedy śledzie mam dobrze wymieszane , przekładam do słoika zakręcam i wstawiam do lodówki na całą noc , tak aby się nam wszystkie smaki przegryzły . Na następny dzień są przepyszne , gotowe do podania na świąteczny stół .

                                                                      Smacznego  Wytrawne potrawy wigilijne 2.
Prześlij komentarz