Śledzie czosnkowe z imbirem
Już jakiś czas temu podobne śledzie przygotowywałam , ale że za pasem święta , to każda rozgrzewka wskazana , i dziś zaproponuję wam kochani śledzie z czosnkiem i imbirem , smak zaskakujący pozytywnie , uzależniają i chce się je jeść i jeść , znakomicie nadają się na wigilię jak także na spotkania imieninowe , ale to już według uznania , ja z mojej strony zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania przepisu .
Składniki
200 dag płata śledziowego
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki imbiru startego na tarce
pęczek szczypioru
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 szklanki oliwy z oliwek ( bądź olej )
2 szklanki mleka
Wykonanie
Do miski przekładamy śledzie , zalewamy mlekiem i odstawiamy do momenty aż nasze śledzie stracą swoją mocną słoność , trwa to około 3 , 4 godzin . Po tym czasie obieram cebulkę w drobną kostkę , ścieram imbir na tarce o drobnych oczkach , jak i czosnek, szczypior siekam , jak mam przygotowaną cebulkę , czosnek, szczypior oraz imbir , śledzie odlewam z mleka i kroję w paski 3 centymetrowe , przekładam do miski , dodaję nasze wcześniej przygotowane składniki , cebula , czosnek ,imbir ,szczypior, następnie doprawiam pieprzem ziołowym jak i pieprzem czarnym , zalewam olejem bądź oliwą , bardzo dokładnie mieszam .
Kiedy śledzie mam dobrze wymieszane , przekładam do słoika zakręcam i wstawiam do lodówki na całą noc , tak aby się nam wszystkie smaki przegryzły . Na następny dzień są przepyszne , gotowe do podania na świąteczny stół .
Smacznego
Komentarze