poniedziałek, 5 grudnia 2016

Musztardowe mięso ze śliwkami



 

    Dziś zapraszam na danie jednogarnkowe , super się sprawdza jako obiad w gronie rodzinnym , smakuje runie dobrze , zapasz pieczonych śliwek , szczypta cynamonu , mniam , zapraszam do wypróbowania w domowym zaciszu .

Składniki 

1 kg karkówki bez kości 
2 marchewki 
10 średnich ziemniaków 
1 słoik powideł śliwkowych 
1 duża cebula 
2 ząbki czosnku 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
1,5 łyżeczki soli 
2 łyżeczki papryki słodkiej 
2 łyżki oleju kokosowego 
pół łyżeczki cynamonu 
5 łyżeczek  musztardy 
Wykonanie 😏

Mięso myjemy , osuszamy , następnie kroimy w średnią kostkę , przekładamy do miski ,dodajemy pozostałe składniki , cebulę obieramy , kroimy w plastry , dodajemy do mięsa , czosnek przeciśnięty przez praskę , słoik powideł śliwkowych , musztardę ,oraz  wszystkie wymienione wcześniej przyprawy dodajemy  , mieszamy wszytko razem bardzo dokładnie , aby powidła pokryły całe mięso , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki .
Na następny dzień , nasze mięso przekładam do naczynia żaroodpornego , marchewkę , ziemniaki obieram , kroję na kawałki,posypuję troszkę solą i na wierzch mięsa wykładam nasze warzywa , następnie zalewam wszystko wodą tak aby zakryło nam troszkę mięso i warzywa , dodaje olej kokosowy i wstawiam pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni , na około 2,5 godziny , 3 godzin , dlaczego tak długo , ponieważ czym dłużej się będzie piekło i jak najmniejszej temperaturze tym jest smaczniejsze . 
Po tym czasie można sprawdzić czy nasze mięso się dosłownie rozpływa , i ziemniaczki są miękkie , jak tak danie mamy gotowe do podania .





                                  Życzę smacznego 

Prześlij komentarz