niedziela, 4 grudnia 2016

Kiełbasiane kotlety




   Dziś zapraszam na fajne połączenie mięsa mielonego z kiełbasą białą , smak bardzo fajny , byłam zaskoczona jak szybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać na obiad rodzinny , czy także fajnie się sprawdza jako na obiad w ciągu tygodnia , zapraszam do wypróbowania .

Składniki 

200 dag mięsa mielonego ( wieprzowego )
300 dag białej kiełbasy 
2 jajka 
2 cebule średnie 
1 ząbek czosnku 
1 mała szalotka 
pół łyżeczki pieprzu czarnego 
sól ( według smaku )
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
1 bułka czerstwa 
pół szklanki mleka 
szklanka bułki tartek 
olej do smażenia 

Wykonanie 

Do szklanki wkładamy czerstwą bułkę , zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia aż bardzo dobrze zmięknie , następnie nasze mięso przekładam do miski , z białej kiełbasy pozbywam się flaka i dodaje mięso z kiełbasy do miski z mielonym , cebulę , szalotkę oraz czosnek obieram i kroje w drobną kostkę  , następnie na rozgrzana patelnie przekładam naszą cebulkę , czosnek i szalotkę i przesmażam około 5 minut , często mieszając , następnie po przesmażeniu dodaje do mięsa , i doprawiam naszymi przyprawami , dokładam naszą wcześniej nasączoną bułkę w mleku, jajka , kiedy mamy dodane wszystkie składniki to mieszamy całą masę ręką aż dobrze nam się wszytko połączy .
Jak mięso mamy już przygotowane , na talerz wysypujemy bułkę tartą , dłonie zwilżamy olejem i zaczynamy formować nasze kotlety średniej wielkości , i kładziemy na rozgrzaną patelnie z olejem , smażymy po obu stornach, na małym ogniu  na złoty kolor, i tak postępujemy do wykorzystania całej masy mięsnej .
  Kiedy mamy już usmażone wszystkie kotlety , możemy podawać,świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami .



                                    Życzę smacznego 




Prześlij komentarz