poniedziałek, 12 grudnia 2016

Bigosik słodko kwasny



     
 Nabrałam strasznej ochoty na bigosik , długo nie myśląc po zakupach zabrałam się za gotowanie , smak wyszedł super , połączenie słodkiej kapusty i kiszonej smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej , do tego kiełbaska cebulka , mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje .

Składniki 

1 mała główka kapusty  słodkiej 
200 dag kapusty kiszonej 
1 marchewka 
2 średnie cebulki 
2 laki kiełbasy zwyczajnej 
2 parówki z szynki 
2 kostki rosołowe 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
10 ziarenek pieprzu kolorowego 
pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
pół łyżeczki imbiru w proszku 
pół łyżeczki pieprzu czarnego 
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 


Wykonanie 

Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około 15 minut , od czasu do czasu mieszając .
Kiedy kapusta nam się przesmaża , cebulkę obieram , kroję w kostkę , kiełbasę i parówki także  w kostkę kroję i przesmażam na patelni wraz z cebulką około 10 minut także od czasu do czasu mieszając .
 Jak cebulką z kiełbasą nam się przesmażą , przekładam wszystko  z patelni do naszej kapusty i zalewam wodą do momentu aż zakryję nam kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania .

                                                                  


                                Smacznego 


Prześlij komentarz