niedziela, 6 listopada 2016

Śliwkowa karkówka




        Zapraszam na bardzo smaczną i aromatyczną karkówkę ze śliwkami , smak rewelacja , super się sprawdza na rodzinne obiady, ale nie tylko , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .

Składniki 

1 kg karkówki 
1 duża cebula 
10 śliwek suszonych ( bądź powidła śliwkowe )
1 szklanka mąki 
2 łyżki oleju do smażenia 
sól 
 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
2 listki laurowe 
10 ziaren pieprzu kolorowego 


Wykonanie 

Mięso kroję na plastry , następnie mąkę wysypuję na talerz , karkówkę obtaczam w mące i na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem wykłam nasze mięso , smażymy na złoty kolor po obu stronach . 
Jak nasze mięso mamy już usmażone , przekładamy do wysokiego garnka , a na naszą patelnie wrzucamy pokrojoną cebulkę w talarki ,oraz śliwki pokrojone , i przesmażamy razem około 5 minut , jak cebulka i śliwki nam się przesmażą , zalewam wodą , aby wszystkie pozostałości na naszej patelni pod wpływem wody odkleiły się i wszystko przelewamy do naszego garnka z mięsem .
Kiedy już mamy gotowe mięso , oraz cebulkę ze śliwkami , zalewam wszystko wodą , aż mięso nam zakryje woda , dodaję listek laurowy , pieprz w ziarenkach , i gotuję wszystko na bardzo małym ogniu około 2 godzin , często sprawdzając , aby sos się nie przypalił . 
Po tym czasie kiedy jak sos nam ładnie zgęstniał , doprawiam solą do smaku , pieprzem i podaję z ziemniaczkami oraz surówką . 


  

                                     Smacznego 

Prześlij komentarz