niedziela, 27 listopada 2016

Polędwiczka z jabłkami



     
    Zapraszam na bardzo smaczne mięsko , super sprawdza się na spotkania rodzinne , ale i nie tylko , znakomicie smakuje z kaszami różnego rodzaju , czy ziemniakami , ale to już według uznania oraz waszych upodobań , zapraszam do wypróbowania przepisu .

Składniki 

1 szt polędwiczki 
1 cebula 
1 duże jabłko 
szczypta cynamonu 
sól 
pieprz czarny 
1 szalotka 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
listek laurowy 
10 ziaren pieprzu kolorowego 
2 łyżki masła ( do smażenia )
1 kostka wieprzowa 

Wykonanie 

Polędwice kroję w plastry , na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem wykładam nasze plastry mięsa , obsmażam po obu stronach na złoty kolor , następnie cebulę oraz dymkę i jabłko  obieram , kroję w drobną kostkę i dodaję do naszego mięsa , przesmażam razem około 10 minut często mieszając mięso i cebulkę aby się nie przypaliła.
Jak mięso , cebulką,jabłko  ładnie nam się zarumieniło , zalewam wodą do zakrycia mięsa , dodaję listek laurowy , pieprz w ziarenkach,kostkę wieprzową ,oraz szczyptę cynamonu  i gotuję na małym ogniu , do momentu kiedy nasze mięso będzie miękkie , pilnując aby woda nie wyparowała i się nie przypaliło .
Jak mięso mamy miękkie, doprawiamy do smaku solą , pieprzem ziołowym oraz pieprzem czarnym , możemy zagęścić mąką , ale to według uznania . 


                                                       

                                                                 Smacznego 


Prześlij komentarz