niedziela, 6 listopada 2016

Pasztet light


      Uwielbiam pasztety , mogła bym jeść je codziennie w każdej postaci , z wieloma dodatkami , czy drobiowy , czy wieprzowy , każdy jest pyszny i wart swego zainteresowania oraz spróbowania, a ja tym razem zapraszam na bardzo pyszny pasztet dla  tych co dbają o linie ale i nie tylko .

Składniki 

1 kg mięsa drobiowego ( udka ) 
2 łyżki warzywka 
2 marchewki 
0,5 kg wątróbki 
2  jajka w tym piana z białek 
1 duża cebula 
2 ząbki czosnku 
2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
sól 
2 łyżeczki majeranku 
4 łyżki mąki odrębnej


Wykonanie 

Do garnka przekładamy nasze udka , ale bez skóry , dostajemy obraną marchewkę , warzywko i gotujemy na małym ogniu , tak aby mięso delikatnie odchodziło od kości .
Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole z kurczaka .
Jak mamy zmielone mięso drobiowe , zabieramy się za wątróbkę , oczyszczamy wątróbkę z żółtych zanieczyszczeń i także mielimy w maszynce do mięsa .
 Następnie obieramy cebulę , kroję w kostkę i przesmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor, i dodajemy do zmielonego mięsa , doprawiamy naszymi przyprawami ,dodajemy  same żółtka ,  mąkę otrębową,oraz solimy do smaku , wszystko razem dokładnie mieszamy ręką . 
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do nasze mięsa , kiedy mamy dodaną pianą , bardzo delikatnie mieszamy łyżką aby nie stracić puszystości ,
Jak już mamy przygotowany nasz pasztet , do formy na keksa , smaruję masłem , następnie posypuje bułkę tartą , kiedy mamy naszykowane formy , przekładamy nasze mięso , wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na 160 stopni około 80  minut .
    Po tym czasie wyjąć z piekarnika , odstawić do wystygnięcia , i gotowe do podania .

                                                                             Smacznego 

Prześlij komentarz