niedziela, 27 listopada 2016

Muffiny piernikowe




    
    Magiczny czas , więc dziś z moją córcią zabrałyśmy się za zrobienie muffin piernikowych , tak na rozgrzewkę , bo z pewnością nie ostatnie w najbliższym czasie .
 Nie skromnie powiem że wyszły nam bardzo smaczne , puszyste i lekko wilgotne , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu razem z bliskimi .

Składniki 

5 jajek 
2 łyżki kakao
3 łyżki masła 
4 łyżki cukru pudru 
szklanka mąki 
3 łyżeczki przyprawy do piernika 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
migdały do ozdoby ( bądź według uznania )


Wykonanie 

  Do garnka przekładam masło , rozpuszczam je , kiedy masło się rozpuści dodaję nasze kakao i dokładnie mieszam aby nie porobiły nam się grudki , następnie odstawiam do wystudzenia .
Do miski oddzielamy biało od żółtka , z białka z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno , następnie w oddzielnej misce z żółtkami ucieramy cukier , kiedy mamy utarte żółtka , dodaję mąkę,proszek do pieczenia , wystudzone masło , przyprawę do piernika , następnie wszystko dokładnie mieszam , na koniec dodaję ubite białka i delikatnie łączę ze sobą masę , kiedy mamy ciasto dobrze wymieszane , do formy sylikonowej wykładam papierowe formy na muffiny i do wysokości papierowej formy wlewam ciasto , następnie dekoruję migdałami , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 20 minut .
Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy nasze muffiny nie są surowe , jak nie pozostaje nam ciasto na drewnianym patyczku , wyciągamy formę z muffinami  i odstawiamy do wystudzenia . 
Kiedy wystygną , zabieramy się do zajadania się pysznymi muffinami .






                                                                 Smacznego 

Prześlij komentarz