czwartek, 3 listopada 2016

Makaronowe sajgonki

  

    Zapraszam na bardzo fajne jedzonko , super się sprawdza na spotkania ze znajomymi , na ciepło , ale i na zimno bardzo fajnie smakuje , zapraszam do wypróbowania przepisu .

Składniki ( wychodzi około 12 sajgonek )

200 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego )
5 jajek 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
1 łyżeczka czosnku granulowanego 
1 duża cebula
1 łyżka sosu teriyaki 
1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej  
sol do smaku 
1 duża marchewka 
100 dag makaronu nitki 
bułka tarta 
olej do smażenia 
placki ryżowe 

Wykonanie 

Do rozgrzanego garnka wkładam mięso mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron ugotowany nitki , sos teriyaki , gałkę ,  oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą .
Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody i pojedynczo namaczam nasze placki ryżowe , a kiedy zmiękną , wykładam na deskę i układam nasz farsz i zwijamy naszą sajgonkę,tak postępujemy do wykorzystania całego farszu .
Kiedy mamy już wykonane sajgonki , do osobnych talerzy wpijamy jajka , a do drugiego bułkę tartą , i panierujemy nasze sajgonki , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju smażymy na złoty kolor . 
Po usmażeniu wszystkich sajgonek ,gotowe do podania , super smakują z czerwonym barszczem .




                                                                               Smacznego 


Prześlij komentarz