czwartek, 24 listopada 2016

Kotlety mielone z oliwkami




      Mała rozgrzewka przed moimi kochanymi świętami bożego narodzenia , trzeba potrenować co by przygotować na świąteczny stół , i dziś wypadło na fantastyczne a zarazem smaczne kotlety mielone z dodatkami , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani .

Składniki 

400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe )
1 cebula 
1 szalotka 
ząbek czosnku 
2 jajka 
1 łyżka musztardy francuskiej 
20 sztuk oliwek zielonych 
1 bułka czerstwa 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
sól himalajska 
pieprz czarny według uznania 
olej do smażenia 
1 szklanka mleka 
2 szklanki bułki tartej ( do panierowania )

Wykonanie 

 Na wstępnie czerstwą bułkę zanurzamy w mleku aż nam bardzo dobrze zmięknie , następnie mięso mielone przekładam do miski i dodaje nasze składniki , sól , pieprz ziołowy oraz czarny , jajka , musztardę francuską , oliwki pokrojone w kosteczkę , czosnek stary na tarce o drobnych oczkach , cebulkę oraz szalotkę obieram , kroję w drobną kostkę i przesmażam na odrobinie oliwy , i dodajemy do mięsa mielonego , na końcu kiedy nasza bułka która namiękła w mleku  , odsączamy i dodajemy do mięsa , na koniec doprawiamy solą .
Kiedy mamy już wszystkie składniki dodane to wszystko ręką mieszamy tak aby nasze składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły , jak już mięso mamy wymieszane , formujemy kotlety , to już według uznania , następnie panierujemy w bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor .
Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego , i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy pod przykryciem około 25 minut , po tym czasie kotlety mamy gotowe do podania .

                                                                         Smacznego 


Prześlij komentarz