poniedziałek, 14 listopada 2016

Karkówka pieczona


     

     Kolejna rozgrzewka przed zbliżającymi się świętami .
 Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę pieczoną z cebulką , super smakuje , w takim tempie znikała z talerzy że na pewno zawita na stole świątecznym po raz kolejny , zapraszam do wypróbowania przepisu .

 Składniki 

1 kg karkówki  ( bez kości )
2 łyżeczki papryki czerwonej 
2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
2 łyżeczki pieprzu czarnego 
1  łyżka soli 
1 łyżka warzywka 
3 ząbki czosnku 
2 cebule 
2 łyżki majeranku 
 2 łyżki sosu teriyaki 

Wykonanie 

 W nasze mięso wcieramy wszystkie wymienione powyżej przyprawy , obrany posiekany czosnek , cebulkę obieram kroję w talarki i dodaję do mięsa .
Jak mamy dobrze wklepane przyprawy w mięso , przekładamy do miski i pod przykryciem pozostawiam na 24 godziny w lodówce .
 Na następny dzień , mięso przekładam w folię aluminiową i okładam cebulką , następnie bardzo dobrze owijam folią aluminiową .
Kiedy mięso jest zawinięte , w naczynie żaroodporne wlewam wodę do połowy , na to wykładam folię aluminiową i wkładam na to mięso , wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni , pieczemy około 3 godzin , sprawdzając aby nasza woda nie wyparowała z naczynia .
Po tym czasie , mięso wykładamy na talerz i czekamy do wystudzenia , i gotowe do podania .




                                         Smacznego




Prześlij komentarz