poniedziałek, 7 listopada 2016

Drobiowe żołądki w sosie

 


    Od czasu do czasu lubię przygotować podroby , choć troszkę długo się gotują , smakują bardzo fajnie , taki sos z żołądków z kaszą gryczaną jest bardzo smaczny , i ma swoich zwolenników, z mojej strony mogę serdecznie zaprosić na przepis .

Składniki 

1 kg żołądków drobiowych 
2 średnie cebule 
2 listki laurowe 
2 marchewki 
5 ziaren pieprzu kolorowego 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
sól 
kostka rosołowa 
3 łyżeczki mąki 


Wykonanie 

Żołądki dokładnie oczyszczamy z zanieczyszczeń , błon ,różnych płon itp  , płuczemy kilka razy , osuszamy .
Kiedy żołądki mamy oczyszczone , na rozgrzanego garnka wkładamy osuszone żołądki oraz pokrojoną cebulę w kostkę , wszystko przesmażamy około 10 minut , po tym czasie zalewamy nasze żołądki wodom tak aby zakryło nasze żołądki , dodajemy nasze przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 2, 3 godzin , aż żołądki będą miękkie .

Kiedy nasze żołądki będą miękkie , można zagęścić mąką , ale to już według uznania .
Ja taki sosik uwielbiam z kaszą gryczaną , bądź jęczmienną .




                                        Smacznego 

Prześlij komentarz