wtorek, 1 listopada 2016

Domowy makaron

  


   Domowego makaronu nauczyła mnie mama , pamiętam jako dziecko , na niedzielny obiad był robiony domowy makaron do rosołku , stwierdziłam że dawno nie robiłam domowego makaronu, więc do dzieła , zapraszam do wypróbowania przepisu .

Składniki 

3 szklanki mąki 
1 jajko 
szczypta soli 
ciepła woda 

Wykonanie 

Na stolnicę wsypuję mąkę , dodaję jajko ,szczyptę soli i zagniatam ciasto dolewając ciepłą wodę , nie za dużo , ciasto nie może być na rzadkie , ale i nie na twarde , jak mamy zagniecione ciasto , odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek .
Jak mamy przygotowane wszystkie placki , odkładamy je na godzinkę bądź dwie aby nam dobrze obeschły .
Kiedy mamy  już nasze placki obeschnięte , wykładamy na stolnicę i kroimy w paski , nakładamy jeden na drugi aż do wyczerpania placka i kroimy bardzo cienko . Jak mamy pokrojone ciasto na makaron , wstawiamy wodę z odrobiną soli , i gotujemy około 8 minut , i gotowe .

                                                                           Smacznego 
Prześlij komentarz