środa, 5 października 2016

Szafirowy przekładaniec

   
   
      Zapraszam na bardzo fajne i smaczne ciacho , bardzo fajnie się sprawdza na niedzielne popołudnie przy kawie , szybko znika z talerzyków , z pewnością znajdzie swoich zwolenników , zapraszam do spróbowania przepisu .

Składniki 

1 kubeczek śmietany 30 % 
1 kubeczek serka mascarpone 
2 galaretki ( smak według uznania )
3 łyżeczki żelatyny 
1 czekolada mleczna 
3 łyżki cukru pudru 
paczka biszkoptów 
  2 krople zapachu śmietankowego 

Wykonanie 

Na początku gotujemy wodę i rozpuszczamy  nasze dwie galaretki , po dokładnym wymieszaniu , odstawiam galaretkę do wystygnięcia.
 Kiedy galaretka nam wystygnie odlewam do miski 1 łyżkę wazową galaretki i wstawiam do lodówki  , do tortownicy wykładam biszkopty i zalewam  resztą wystudzonej  galaretki  i wstawiam do lodówki do zastygnięcia .
Kiedy nasza galaretka się zastygnie , zabieram się za masę śmietanową , gotujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę i odstawiam do wystudzenia , następnie śmietanę ubijam na sztywno , po ubiciu dodaję serek mascarpone i zapach śmietankowy i wszystko razem dokładnie mieszam .
Jak mamy przygotowaną masę śmietanowa , dodaję wystudzoną żelatynę  i dokładnie mieszam , następnie masę rozdzielam na dwie połówki , do jednej dodaję rozpuszczoną wystudzoną czekoladę , a do drugiej dodaję cukier puder .
Kiedy mamy przygotowane nasze masy , i galaretka w tortownicy zastygła , wykładam białą masę i wykładam biszkopty i następnie wykładam drugą masę czekoladową na wierzch , następnie wyciągam naszą galaretkę zastygniętą z lodówki i kroję w kostkę oraz kładę na wierzch naszego ciasta .
Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia .
 Kiedy nasze ciasto zastygnie , ciacho jest gotowe go podania .




                                                Smacznego 



Prześlij komentarz