Szafirowy przekładaniec
Zapraszam na bardzo fajne i smaczne ciacho , bardzo fajnie się sprawdza na niedzielne popołudnie przy kawie , szybko znika z talerzyków , z pewnością znajdzie swoich zwolenników , zapraszam do spróbowania przepisu .
Składniki
1 kubeczek śmietany 30 %
1 kubeczek serka mascarpone
2 galaretki ( smak według uznania )
3 łyżeczki żelatyny
1 czekolada mleczna
3 łyżki cukru pudru
paczka biszkoptów
2 krople zapachu śmietankowego
Wykonanie
Na początku gotujemy wodę i rozpuszczamy nasze dwie galaretki , po dokładnym wymieszaniu , odstawiam galaretkę do wystygnięcia.
Kiedy galaretka nam wystygnie odlewam do miski 1 łyżkę wazową galaretki i wstawiam do lodówki , do tortownicy wykładam biszkopty i zalewam resztą wystudzonej galaretki i wstawiam do lodówki do zastygnięcia .
Kiedy nasza galaretka się zastygnie , zabieram się za masę śmietanową , gotujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę i odstawiam do wystudzenia , następnie śmietanę ubijam na sztywno , po ubiciu dodaję serek mascarpone i zapach śmietankowy i wszystko razem dokładnie mieszam .
Jak mamy przygotowaną masę śmietanowa , dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszam , następnie masę rozdzielam na dwie połówki , do jednej dodaję rozpuszczoną wystudzoną czekoladę , a do drugiej dodaję cukier puder .
Kiedy mamy przygotowane nasze masy , i galaretka w tortownicy zastygła , wykładam białą masę i wykładam biszkopty i następnie wykładam drugą masę czekoladową na wierzch , następnie wyciągam naszą galaretkę zastygniętą z lodówki i kroję w kostkę oraz kładę na wierzch naszego ciasta .
Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia .
Kiedy nasze ciasto zastygnie , ciacho jest gotowe go podania .
Smacznego
Komentarze