niedziela, 9 października 2016

Śmietankowe bułeczki drożdżowe



Zapraszam na bardzo smaczne śmietankowe bułki drożdżowe , znakomicie nadają się do kawy , na śniadanie dla dziecka do szkoły, takie bułki można także przygotować z nadzieniem , ale tym razem wypadło bez niespodzianki w środku , ale i tak kuszą smakiem i wyglądam , zapraszam na przepis .

Składniki 

4 szklanki mąki  tym 405 
1 szklanka mleka 
 1 paczka drożdży 
pół szklanki cukru 
4 łyżki masła 
2 jajka 
4 krople zapachu śmietankowego 


Wykonanie 

Do miski wsypujemy mąkę , następnie drożdże rozpuszczam z dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone.
 Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
 Po naszym czasie wyciągamy wyrośnięte ciasto i zaczynamy odrywać kawałki ciasta , następnie  formując kulkę , i wykładamy na blachę wyłożoną papierem oraz posypaną mąką .
 Jak mamy zrobione wszystkie nasze bułki , posypujemy troszkę mąką , nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia .
Po pół godzinie bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 - 30 minut . 
 Kiedy bułki mamy już upieczone , wykładamy bułki do wystygnięcia , następnie można polać lukrem , i gotowe do zajadania się .







  Smacznego 

Prześlij komentarz