niedziela, 2 października 2016

Pyzy ziemniaczane z mięsem




    
    Uwielbiam pyzy z mięsem , naszła mnie ochota do przygotowania ich na weekend , danie troszkę czasochłonne , ale smak super , z tym pechem co mnie dziś trzymał , to powiem nie skromnie , cud że wyszły tak smaczne , zapraszam serdecznie na przepis .

Składniki ( na 25 sztuk) 

Składniki na ciasto ziemniaczane 
3 kg ziemniaków 
2 jajka 
1 szklanka mąki ziemniaczanej 
sól 
mąka  tym 405  ( do podsypywania ) 


Składniki na farsz 

 300 dag łopatki mielonej 
 2 średnie cebule 
 sól 
 pieprz czarny 
 1 łyżeczka majeranku 
 2 ząbki czosnku 
2 jajka 

Wykonanie farszu 

Cebulkę obieram , kroję w kostkę , następnie przesmażam na oliwie na złoty kolor , kiedy cebulkę mam przygotowaną , do miski wkładam nasze mięso , przesmażoną cebulkę , jajka ,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz  wszystkie przyprawy , następnie  bardzo dokładnie wyrabiam ręką , i farsz mamy gotowy do pyz .

Wykonanie masy ziemniaczanej 

 Półtora kilo ziemniaków obieramy oraz gotujemy z odrobiną soli,    a kolejne półtora kilo ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach , następnie odciskamy przez  gazę nadmiar soku ze startych ziemniaków , a pozostały nadmiar soku odstawiam na chwilkę .
Kiedy nasze ziemniaki się ugotują , oraz wystudzą , mielimy je w maszynce do mięsa , kiedy mamy już przygotowane ziemniaki ,  łączymy je ze sobą , surowe starte i ugotowane zmielone , dodajemy jajko mąkę ziemniaczaną  i z pozostałego soku z ziemniaków odlewamy sok i stworzyła nam się mąka ziemniaczana i ją także dodajemy i bardzo dokładnie zagniatamy nasze ciasto ziemniaczane . 
Jak już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane , oraz farsz mięsny zaczynamy przygotowanie naszych pyz , a więc , odcinamy od ciasta pasek jak np na kopytka , następnie odcinamy kawałki 5 cm i palcami formujemy kółko , do którego wkładamy nasz farsz i sklejamy  , i formujemy kulki , średniej wielkości , i tak postępujemy aż do wykorzystania całego farszu , bądź ciasta ziemniaczanego .
 Kiedy mamy przygotowane wszystkie nasze pyzy , w garnku wstawiamy osoloną wodę , kiedy woda zacznie nam się gotować , wkładamy nasze pyzy , nie za dużo na raz , co jakiś czas mieszając,  nasze pyzy gotujemy około 15 minut , na średnim ogniu . 
Następnie kiedy już mamy ugotowane nasze wszystkie pyzy , możemy je podać z podsmażonymi skwarkami z cebulką , ale to już pozostawiam Państwu .



                                                Smacznego 


Prześlij komentarz