poniedziałek, 17 października 2016

Pieczone gołąbki




        Gołąbki kto ich nie lubi ręka do góry , ja uwielbiam , tym razem gołąbki pieczone , super smak , jak smakowały , tak szybko się rozeszły , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .

Składniki 

Kapusta włoska 
250 dag mięsa mielonego wieprzowego 
1 torebka ryżu 
1 jajko 
1 duża cebula 
sól
pieprz czarny 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
2 kostki wołowe 

Wykonanie 

Wierzchnie liście sałaty odkładam bo będą nam potrzebne .


 Główkę kapusty podgotowuję , i po chwili odcinam miękkie liście i następnie podgotowuje kolejny raz główkę kapusty i po chwili odcinam miękkie liście kapusty , i tak postępuję aż kapusta się skończy .
 Jak mamy kapustę przygotowaną , mielone wkładamy do miski , dodajemy ugotowany ryż , jajka , przesmażoną cebulkę , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy ręką , do uzyskania jedno litej masy .
Kiedy mamy przygotowane mięso , zaczynamy faszerować , z kapusty odcinamy twardy głąb i wykładamy nasze mięso i dokładnie zawijamy , tak postępujemy do wykorzystania naszego mięsa .
Po wykonaniu wszystkich gołąbków , na rozgrzaną patelnie wykładam gołąbki i podsmażam na złoty kolor , po obu stronach .
Do naczynia żaroodpornego na dno wykładam nasze pozostałe liście kapusty i układam nasze przesmażone gołąbki , na wyłożone gołąbki zalewam wszystko wcześniej przygotowaną zalewą , ( 1 litr wody do tego koncentrat pomidorowy , rozpuszczona kostka wołowa , wymieszać wszystko i zalać gołąbki ) .
Kiedy mamy zalane gołąbki , przykrywamy liśćmi pozostałymi ,nakrywamy pokrywką z naczynia żaroodpornego i pieczemy wszystko , około 1, 5 godziny na 160 stopni , od czasu do czasu sprawdzając czy kapusta jest już miękka , kiedy kapusta jest miękka , danie mamy gotowe do podania .





                                                                                   Smacznego 
Prześlij komentarz