środa, 7 września 2016

Wczorajsza zapiekanka

   
    

        Dlaczego wczorajsza , wychodzę z założenia aby nie marnować i wyrzucać jedzenia , kiedy zrobi mi się np. kotletów mielonych za dużo ,zawszę na drugi dzień wykorzystuję to w zapiekance , bardzo fajnie się sprawdza takie wykorzystanie jedzenia tak aby nie wyrzucić go , zapraszam do wypróbowania , naprawdę smakuje rewelacyjnie .


Składniki  ( dla 4 osób )                   

Kotlety mielone w sosie pomidorowym z poprzedniego dnia 
2 jajka 
4 łyżki startego parmezanu 
4 łyżki sera żółtego gouda 
pieprz czarny 
sól himalajska
makaron ( według uznania ) 
pół szklanki mleka 

Wykonanie 

Zaczynamy od ugotowania makaronu , kiedy makaron mamy ugotowany , odstawiamy na chwilkę ,a następnie  do miski wpijamy dwa jajka,mleko ,oraz parmezan , doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 
Kiedy mamy przygotowany płyn z jajek , do garnka w którym gotowaliśmy makaron , wkładamy makaron ponownie do garnka , następnie kroimy nasze kotlety w średnie kawałki i dodajemy do makaronu wraz z pozostałym sosem pomidorowym , następnie wlewamy nasze jajka i wszystko bardzo dokładnie mieszamy , kiedy mamy wszystkie składniki wymieszane , przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego , pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut  , po koniec naszego czasu posypujemy na wierzch serem żółtym i pieczemy około 5 minut aż ser nam się rozpuści . 
  I danie mamy gotowe do podania .






                                                                                Smacznego 





Prześlij komentarz