sobota, 24 września 2016

Śmietankowa pianka

   


            Bardzo fajne ciasto na rodzinne spotkania ale i nie tylko , z dodatkiem różnego rodzaju owoców , ja dodałam mandarynki , może to jeszcze nie sezon na te owoce , ale połączenie słodkiej śmietany z kwaskową mandarynką smakuje bardzo fajnie , zapraszam do wypróbowania , oraz życzę miłego dzionka .


Składniki 

600 ml śmietany 30 % 
1 słoiczek kremu wedlowskiego o smaku toffi 
1 paczka krakersów słonych 
4 łyżeczki żelatyny 

Wykonanie 

Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody , bardzo dokładnie mieszam aby żelatyna bardzo dobrze się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia .
Śmietanę ubijamy na sztywno , w momencie kiedy nasza śmietana będzie dobrze ubita , dokładamy nasz krem toffi , oraz wystudzoną żelatynę  i dokładnie mieszamy , tak aby nasza śmietana dobrze się połączyła z kremem .
 Kiedy już mamy przygotowaną śmietanę , na tortownicę , bądź inne naczynie , wykładam pokruszone krakersy i wylewam nasza masę śmietankową , wykładam mandarynkę i wstawiam do lodówki na kilka godzin.



                                                                          Smacznego 
Prześlij komentarz