wtorek, 6 września 2016

Pomidorowe pomylone w płatkach kukurydzianych zbożowych

   


          Mięso mielone ma swoich zwolenników jak i tych co za mielonym nie przepadają , ja się oczywiście zaliczam do tej pierwszej grupy , mielone jest super w każdej postaci , a tym razem zapraszam na mielone w sosie pomidorowym , panierowane w płatkach kukurydzianych zbożowych , smak zaskakujący bardzo wciągający , zapraszam do wypróbowania w domku .

Składniki  ( dla 6 osób ) 

 800 dag mielonego mięsa wieprzowego 
3 jajka 
4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych zbożowych 
2 łyżki otrąb owsianych 
sól ( ja używam himalajskiej )
1 cebula 

  Składniki na sos 

1 karton koncentratu pomidorowego 
pół szklanki śmietany do gotowania 
1 kostka rosołowa
pieprz czarny 


 Wykonanie 

Do miski wkładamy mięsko mielone i dodajemy nasze wszystkie składniki czyli jajka, otręby , cebulę pokrojoną w kostkę , sól ,pieprz czarny , wszystko razem dokładnie mieszamy , kiedy mamy gotową masę mięsną dobrze wymieszaną , zaczynamy formować nasze kotlety , następnie uformowane kotlet , panieruję w zmielonych płatkach i na rozgrzany olej układam nasze kotlety w wysokiej patelni  , smażymy  na małym ogniu na rumiany kolor .


 Jak mamy wszystkie kotlety już usmażone , pozostawiamy je na patelni na której smażyliśmy je wcześniej i zabieramy się za przygotowanie naszego sosu .
Do miski wylewamy koncentrat pomidorowy , następnie śmietanę dolewamy i rozpuszczoną kostkę rosołową w gorącej wodzie , doprawiam pieprzem i  wszystko mieszamy, kiedy mamy wymieszany sos zalewamy nasze kotlety , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut 
 Po 40 minutach wyjmujemy nasze kotlety i mamy gotowe do podania .



                                                                              Smacznego 
Prześlij komentarz